петък, 6 юли 2012 г.

ЗА ПРАЗНИКА НА МВР- НАГРАДИХА ПЕНСИОНЕРКА И ДЕЦА ЗА ГРАЖДАНСКА ДОБЛЕСТ

* Жената съобщила за крадеца от Чокманово, тарашил къщи наред, а 13-годишни ученици от Чепеларе предали чанта с пари, кредитни карти и джиесеми 

* Министър и заместниците му отличиха началници от полиция, пожарна и Гранично

Будна гражданска съвест все още живее в Родопите, показателен пример за нея са пенсионерката Здравка Шопова от смолянското село Чокманово и учениците Камелия Шейтанова и Пламен Ковачев от Чепеларе. Възрастната жена направила връзка между мъжа, когото видяла и зачестилите кражби в селото й и веднага се обадила в полицията. Благодарение на което униформените спипаха апаша, живуркал си месеци наред в пустите къщи на Чокманово, претарашвайки етажите им. 13-годишните деца пък намерили забравена на пейка на градския площад дамска чанта и веднага я предали в полицията.
Не сме я отваряли, но се сетихме, че жената ще си я търси и я дадохме, простичко обясниха Камелия и Пламен. Пари, лични документи, два джиесема и кредитните си карти е щяла да загуби чепеларката, ако портмонето й не е попаднало на точните хора, сочат от чепеларската полиция. Те са горди, че техните невръстни съграждани имат чувството за доблест. Два дни след случката, Пламен е намерил загубен джиесем, който също предава в РУП-Чепеларе, а телофонът, както и чантата преди това са намерили притежателите си.
Това стана ясно при вчерашното награждаване на тримата родопчани в ОД Полиция по повод 133-годишнината на МВР. Наградата за доблест се дава от преди 5-6 години, а целта е да буди гражданския дух. Вчера отличените получиха грамота и плакет от комисар Кирил Хаджихристев в присъствието на областния управител инж. Стефан Стайков, шефа на Административния съд Росица Сбиркова, окръжния прокурор Даниела Ангелова, началници на полицеските управления, Пожарна и Гранична полиция.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов награди с “Обявяване на благодарност” и допълнителен платен отпуск 5 дни: началниците на РУП-Смолян и Мадан, съответно гл. инспектор Юрий Топов и главен инспектор Николай Димов, директора на Регионална служба Гранична полиция гл. инспектор Бойко Божков и началника на РСПБЗН-Чепеларе, гл. инспектор Анастас Чакъров. Зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев със същата награда отличи ст. инспектор Елена Бончева - началник на група Български документи за самоличност и ст. инспектор Анастас Марински - началник на “УССД”. Главният секретар на МВР Калин Георгиев призна добрата служба на началника на РУП-Чепеларе, гл.инсп. Иван Славов, на шефа на ПУ Пампорово гл.инсп. Слав Крумов и на гл. полицай Младен Кехайов - младши разузнавач от отдел “Криминална полиция”. Той е отличил и най-много пожарникари, като се почне от шефа на Областната дирекция комисар Красимир Шотаров, гл. пожарникар Красимир Бурдев - началник на дежурна смяна в РСПБЗН Златоград, пожарникар Митко Шехов - водач на специален автомобил в същата пожарна и гл. пожарникар Илиан Славчев - мл. инструктор в РСПБЗН-Смолян.
Вчера специално за празника си пред Областната дирекция полицаи, пожарникари и граничари изложиха автомобили, автомати, пистолети и защитни облекла, които ползват в работата си. Спускане на рапел предложиха огнеборци на граждани, демонстрация на техники по полицейска лична защита предложи главният инструктор на ОДМВР по ПЛЗ Емил Ковачев и обучени от него ученици от Чепеларе.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар