четвъртък, 26 юли 2012 г.

СМОЛЯН НАЗНАЧИЛ 5-ИМА КОСМОНАВТА, АМА НЯМА РАКЕТА...

 Скандали за кучета или ... само политики  

*Аналогията обяви на заседание на ОбС кметът на областния град Николай Мелемов, докато се обсъждаха точките за приюта  

* Според него не било ясно къде са обезпаразитявани кучетата - в Общината или на улицата, тъй като амбулаторията нямала законен статут...

Кметът Мелемов и ОбС председателят Топов
Аз предлагам да бъде регистриран приюта като амболатория със стационар. Защото назначава общината петима космонавти, ама няма ракета. Това заяви на последното заседание на ОбС в Смолян кметът Николай Мелемов, визирайки екипа на стария кучкарник. Той внесе точка с наредба за кучетата и преименуване на звеното в “Общинска ветеринарна амбулатория със стационар”. Тази сграда се водеше животновъден обект, по закон там не може да се извършват ветеринарни манипулации. Имаше едно звено, което харчеше 60 хил лв. за заплати и медикаменти. Къде са били изразходвани тези медикаменти? Там не могат,  защото по закон нямат право. Затова предлагам да бъде преименуван в амбулатория. Иначе това звено тук, вътре в Общината ли е обезпаразитявало и кастрирало или на улицата? - попита риторично управникът.
Но получи реплика от общинския съветник от БСП Рабие Кьосева: “Кучета нямаше поне, а сега ги виждаме в изобилие...”.
А Данчо Киряков - настоящ общински съветник от ГЕРБ и син екскмет на Смолян, възкликна: “ Г-жа Кьосева явно не е живяла в Смолян, когато нямаше кучета. А кучетата се появиха през предходните два мандата, това го знае целият град и е срамно да го казвате, че до преди 8 месеца е нямало. За 8 месеца се нароиха кучетата в Смолян, така ли?”.
Минути преди това пък Радой Краев от листата на социалистите направи аналогия, че Фандъкова в София се похвалила с 50 млн. лв., спечелени за борба с бездомните кучета, което при 7000 кучета, прави около 7000 лв. И попита дали Община Смолян е правила някакви постъпки по тези програми, за да спечели някой лев, след като от кметството постоянно казват, че има 28 - 25 млн. лв. задължения.
Г-жа Фaндъкова работи от много време по тази тема, а тъй като нито има място отредено, нито нещо друго, сме договорили с фондация “Четири лапи”, през август месец да дойдат безплатно да обработят домашни и бездомни кучета, заяви градоначалникът. Сега на този етап, улавяме и обработваме само най-опасните, тъй като пестим парите на общината, вметна той. И обясни, че кучетата се карат в Пловдив за обезпаразитяване и кастриране, а разходите по тях са 1200 - 1300 лева. Липсата на конкретика обаче накара опозицията му в местния парламент да поиска конкретни цифри. Той пък се ядоса и поясни, че ги давали в комисиите, на които БСП не ходи, а фактурите ги няма в джоба си, за да им ги представя.
Оттам насетне престрелката между БСП и ГЕРБ заситни. Социалистът Милко Гавазов напомни, обръщайки се към ОбС-председателя Филип Топов, макар кметът да бе до него: “Г-н председателю, десет пъти  поставям въпроса, да изясните на г-н Мелемов какъв му е статута в ОбС. Участва с право на съвещателен глас, не като ментор, не като нравоучител, а с право на съвещателен глас. Искаме като общински съветници кметът, след като той е вносител на определен проект на решение, да отговаря точно и ясно - включително и с документи - тогава, когато, се налага. Има закон, има избиратели, те ще ни дадат оценката, г-н Мелемов, а не вие. Дали ходим ние на комисии или не ходим, аз десет пъти ви повтарям защо не ходим на комисии. Няма да ходим на комисии, докато не изправите нещата във вашата администрация. Ако искате, ги изправяйте, ако искате, не ги изправяйте. Наскоро уволнихте един ваш служител и затова ви приветствам” - явно той визира ексзам.-кмета Даскалов, но не му каза името. И продължи: “Сега  дали този е най-добрият вариант - да уволните, според мене, но има още много хора, които трябва да уволните”.
Значи аз съм със съвещателен глас, пък от друга страна искате да ви отговарям конкретно, до стотинка, заяви засегнат пък Николай Мелемов. И подметна, че изказванията на опозицията са заради това, че дискусията се предава по радиовъзела. А на изявленията, че програмата му била същата, като от предходния мандат /на Дора Янкова - бел.а./, с малки промени, той обяви, че нищо не се било променило в общината, че да се променя, кой знае колко и Наредбата. 
В крайна сметка Програмата за устойчиво управление за борба с популацията на кучетата на територията на община Смолян, за 2012 - 2015  г., бе приета с 18 гласа “за”, само 5 “против” и 1 “въздържал се”. Това ще рече при 29 общински съветника, че мнозинството бе от всички партии. Същото се получи и при гласуването на точката с преименуването на стационара - 18 “за”, “против”- 4 и “въздържали се” - 2.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар