четвъртък, 26 юли 2012 г.

РУДОЗЕМ СИ ГЛАСУВА САМООГРАНИЧЕНИЯ

* 3.5 млн.лв. има непокрити задължения само от строителство, фирми затискат с дела общината да плаща  

*Трябва да спрем работа и само удостоверения да издаваме до края на мандата, обяснява ситуацията кметът Румен Пехливанов, който се опитва да стига до споразумения 

* От КАТ подали данни за 3 години назад - рудоземчани си купували коли, но не ги регистрирали в Общината, за да не плащат данъци


Община Рудозем си гласува самоограничение, след като местният ОбС гласува в четвъртък актуализация на бюджета за полугодието. С 2 гласа въздържали се е гласуван отчетът на кмета Румен Пехливанов за първото полугодие на 2012 г., а самата актуализация общинските съветници гласуваха с 2 гласа “за” и 2 гласа “против”, съобщиха след заседанието.
В аванс изпълняваме препоръката на Сметната палата да се прави актуализация при възникнала необходимост, а не в края на годината. И сами си налагаме рестрикции там, където има неизпълнение на приходите, обясни градоначалникът. Към полугодието имаме около 17% неизпълнение на собствените приходи, затова ОбС гласува и преразпределение на някои пера, които са най-належащи, обясни още управникът. В същото време стана ясно от справка, направена ни от КАТ към 3 юли за 3 години назад, че има множество возила, които са регистрирани в полицията на територията на Община Рудозем, но не и в самата Община. Така собствениците им са избегнали плащането на данъци. Издирени са МПС-тата, на притежателите им са наложени актове и им е начислен данъкът със задна дата, така че няма как да не платят. И тук се очаква да имаме преизпълнение на приходите от возила, тъй като са заложени много по-малък брой, отколкото са те в действителност, пояснява Пехливанов. А сочената от кметството сума за събиране е 137 400 лв. за данък-МПС.            
Проблем са и делата, които затискат Общината. Над 3.5 млн.лв. има изпълнено, но неразплатено строителство и фирмите си търсят парите. Нещо повече, дори има общински съветници от опозицията, които ги насърчават да завеждат срещу нас процеси, коментира кметът. И изброи, че вече има към 10 такива дела.По някои стигаме до споразумение, но винаги търсим диалога, не сме отрекли, че дължим тези пари, защото има подписани актове по СМР от предходния мандат. Но ако ни запорират сметките и почне плащане парите накуп, ще трябва цялата администрация да ходи на работа и нищо друго да не работи, а само да издава удостоверения, тъй като няма да има пари за нищо друго, поясни още той.         
По време на заседанието общинският съветник от ГЕРБ Шукри Халилов коментира неоправдани разходи за изплащане на голяма сума обезщетения на служители в Общинска администрация, освободени от новоизбрания градоначалник. Според него като цяло, водената финансова политика от кмета на общината е далеч от това, което той и екипа му са декларирали преди изборите.Кметът обаче даде шанс на администрацията да влезе в час съобразно неговите изисквания и едва след Нова година пристъпи към промени, посочиха общински съветници. Халилов от началото на мандата досега винаги има питания към кмета, но не винаги са компетентни, заявявали сме му го и на самите заседания на ОбС, заявиха още общинари.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар