сряда, 25 юли 2012 г.

ПРОТЕСТИ В СОФИЯ ЗА БОЛНИЦАТА СИ СТЯГАТ В ДЕВИН

отстъпление няма 

* Местните хора са готови да стигнат и до Брюксел, за да отстояват здравните си права                

* Програмата за оздравяване на МБАЛ е предадена на д-р Даниела Дариткова, която поела ангажимент да я придвижи

Гражданите на Девин стягат протести за столицата в началото на месец август, ако болницата им дотогава не отвори врати.
Хората се намъчиха, вече една година МБАЛ е затворена и нямат възможности да пътуват до Смолян, за да търсят лекарска помощ, затова ме информират, че няма да отстъпят, заяви вчера кметът на Общината Цветалин Пенков. Положението наистина е тежко и аз подкрепям исканията им болничното заведение да отвори врати, подчерта Пенков. И кметската управа, и представители на ОбС досега правиха всевъзможни совалки до столицата, само и само да намерят шанс болницата им да започне дейност. На място пък спретваха не една среща с депутати, включително и зам.-министри на здравеопазването, но досега освен предложения за писане на оздравителни програми, реални действия по отварянето на болницата няма.
Преди десетина дни, при последното идване на представители на здравеопазването в Девин, като се почне от зам.-министър д-р Минчо Вичев и шефа на здравната каса, който държи финансите по клиничните пътеки, девинци се зарекоха, че ако болницата им не отвори врати, ще стигнат до ефективни протести.
Програмата, която поискаха от наша страна, е изготвена от сформираната в Общината комисия, посочиха от кметството. И вметнаха, че подобно нещо са писали и представили в здравното министерство от името на Девин, още преди Нова година. Новата програма е предоставена вече на председателя на здравната комисия в парламента и депутат от Смолянско д-р Даниела Дариткова, която пое ангажимента пред гражданството на общината да я придвижи в София, вметна кметът Пенков. Изчакваме мнението на експертите, които трябва да си кажат думата, за да видим реални стъпки по отварянето на отделенията, посочи още управникът.
Затова пък съгражданите му са съвсем категорични, че след като и те плащат здравни осигуровки, имат право на място, както всички останали граждани на Република България, да получават здравни услуги. И са готови да отидат да протестират пред парламента заради своята болница.
Анета ТОДОРОВА              

Няма коментари:

Публикуване на коментар