понеделник, 2 юли 2012 г.

ОБЩИНАРИ ОТКАЗАХА ДА ЗАКРИЯТ ПУСТО СЕЛО

ЗАРАДИ БЪДЕЩЕ В ТУРИЗМА

* По последното преброяване няма нито един постоянно живеещ в маданското селище Планинци, сочат писма от МРРБ и настояват за затваряне 


* Има 4-ма, твърди кметът на съседното село Върбина и настоява да се възстанови и отрязания на пенсионерите ток

ОбС в Мадан отказа да закрие пусто село. И дори настоява да се възстанови отрязаното от предходен кметски мандат ел.захранване. Дискусията около село Планинци са разрази на заседанието в четвъртък. Според докладната на кмета Фахри Моллайсенов зам.-министър на МРРБ е поставил въпроса да се изпълни чл.32, ал.1 от Закона за административно-териториално устройство на Република България и да се реши ще се закрие ли населеното място или не. Причината е, че в селото няма население с постоянен адрес, както сочи последното преброяване през 2011 г. А национален регистър на населените места към МРРБ следи този показател.
Кметът на село Върбина Атанас Карамитев, към чието кметство от години се числи Планинци, дава становище, че в него има 4 постоянно живеещи хора, 3 жени от фамилия Карасмаилови и един мъж -Милко Кънев. Всичките са пенсионери, но се занивамат целогодишно със земеделие и поддържат къщите и имотите си в селото. Преди години бившият кмет незнайно по какви причини е прекъснал ел.захранването и въпреки многократните настоявания на Кънев, то не е възстановено, сочи още дългогодишният управник Карамитев. И настоява ОбС да отстои не само запазването на селото, но и да иска връзването му с ЕVN и поддръжката на 3-класната пътна мрежа, тъй като само на 1 км. е село Ливаде, в което живеят много хора от Планинци, които продължават да обработват старите си ниви. Същото важи и за изселените във Върбина и Студена, а за да се превозва реколтата, има нужда от път.
Много лесно е да закрием селото, но процедурата по откриването после става трудна, напомни пред ОбС общинският съветник и ексзам.-областен Митко Петагов. Планинци има туристически потенциал, който би могъл да се развие, ако се подходи правилно, агитира той колегите си. И мнозинството в ОбС отказа да закрие населеното място.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар