вторник, 10 юли 2012 г.

КЪДЕ ХАРЧАТ ОБЩИНСКИТЕ ПАРИ: ДПС-СЪВЕТНИЦИ ПИТАТ КМЕТ ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ И "РОДИНА"

* Настояват и за строеж на общински жилища в Смолян за бедни заради безпаричието, мнозинството от колегите им гласува “въздържал се”

Бойко Младенов
Общинските съветници от ДПС в Смолян Бойко Младенов и Захари Сираков втрещиха на ОбС-заседанието във вторник колегите си със своите питания. Не по-малко изненадан се оказа и кметът Николай Мелемов, който трябваше да отговори какво е отношението му към мюсюлманите и към родинци, извършвали ли са те възродителен процес, финансирала ли е Община Смолян проявите по повод юбилейните чествания, посветени на дружба “Родина” и коя улица ще именува на тяхно име. Това разказаха очевидци на скандалните въпроси.
Нямам по-специално отношение към тях, не познавам програмата и идеите на дружба “Родина”, а общината не е финансирала прояви на честванията, заяви в типично негов стил Николай Мелемов. Присъстващи на отговорите общински съветници обаче бяха възмутени, че нямат право те да се намесят в отговорите, тъй като мюсюлманите са част от населението в Смолянска община и не са с нищо по-различни от останалите, че за тях да има по-специално отношение. И дори заподозряха във въпросите подтекст, изпратен от другаде, но не и роден на местна почва, тъй като Смолян се слави с религиозна търпимост и взаимно уважение. А в момента на централно ниво се раздухва измисленият проблем да се агитира на майчин език. Нещо, което е недопустимо в далеч по-големи демокрации, каквато е България - било то на Запад или пък в САЩ, където са събрани най-много хора от различни етноси. Причината е, че у нас има един официален език, една нация и всичко останало би предизвикало лавина от неразбираеми словоизлияния за основната част от населението, както и спекулация, какво конкретно съдържат агитациите и има ли недопустими спрямо държавата призиви.
Точката пък за създаване на програма за строителство на общински жилища за социално слаби, внесена като предложение пак от хората на Ахмед Доган в местния парламент, се оказа зад борда.
В тези кризисни времена, с продънени общински бюджети и огромни борчове, които има Община Смолян да връща в този мандат, предложението е направо популистко, определиха го общинари. Според докладната на Младенов и Сираков можело да се строи с пари от еврофондовете и договори с фирми, които да градят срещу процент обезщетение. Специално такива европейски програми обаче не са известни. А и Общината няма никакъв ресурс, който да задели за подобно строителство.
В момента на пазара има достатъчно жилища, които се продават под стойността им и ако имаме пари, можехме да ги купим, без да се налага да строим, коментира кметът Мелемов. Общинските съветници пък бяха още по-категорични от него. “За” докладната гласуваха само двамата вносители и независимият Димитър Кисьов. ”Против” вдигна ръка ексобластният Димитър Палагачев, а всички останали гласуваха “въздържал се”, с което дадоха червена светлина на неадекватните спрямо ситуацията предложения.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар