неделя, 29 юли 2012 г.

ОТ ВТОРИ ПЪТ ИЗБРАХА: КОЙ Е ПО, ПО, НАЙ - ЗА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БОЛНИЦАТА

*Името на заместника на Николай Мелемов Марин Захариев този път мина, за компетенции и образование се караха управляващи и опозиция

Николай Мелмов и Марин Захариев
От втория път смолянския ОбС успя да избере свой представител в редовното годишно Общо събрание на акционерите в МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” АД. Първият път името на зам.-кмета Марин Захариев не успя да набере гласове главно заради атаките на опозицията от социалисти. Така остана представителят от предходия мандат, но кметът Николай Мелемов за втори път внесе докладната със своя заместник. От името на БСП Димитър Кръстанов се опита да подмени предложението за Захариев с новия секретар на Общината Замфир Копчев, като по-подготвен за ресора. По време на дебатите Радой Краев - общински съветник от БСП предложи и д-р Шехова, но тя си направи отвод с мотива, че си обича “Кардиологията”, на която е шеф и също застъпи тезата за Копчев, но идеята им остана висяща.
В дебата като тежка артилерия се включи и съпартиецът й - дългогодишният общински съветник Милко Гавазов.
Тези дни прочетох в един местен вестник, че сте уволнили един човек на Данчо Киряков. И споделихме с колегите, че следващия ще е другият ви заместник. Ама явно той не е от кръга на Данчо Киряков, след като го предлагате повторно да бъде представител в общото събрание на акционерно дружество, в което имаме участие, заяви Гавазов. И подчерта, че няма сериозна мотивировка, защо трябва да бъде освободен Петър Харадинов, още повече, че няма законово изискване това да бъде служител от общинската администрация. Никакъв проблем няма проф. Герджиков да поканим и да го изберем за представител, стига да има съгласие за това. Нито една дума, нито един ред няма обосновка, защо точно Марин Захариев ще трябва да изберем, почти повтори отказа си от предходно заседание да гласува това име Гавазов. И разказа как 10 общински съветници чакали зам.-кмета Захариев 40 мин. да благоволи да им поднесе информация на редовно свикана комисия от председателя на ОбС. Накрая зам.-кметът дошъл, но казал демонстративно, че общинските съветници нямали право на такава класифицирана информация.
Отделно от това, г-н кмете, в цялото си битие на заместник-кмет по никакъв начин мен лично не ме е убедил в своите качества. Нещо повече - определено с публичните изяви, които имаше, той премина границите на закона, няма да го обсъждам по-конкретно, вие имате идея за това, подчерта още социалистът.
На което пък получи репликата на кмета Мелемов да не смесва личните симпатии и антипатии с обществената работа. Зам.- кметът е юрист, предложен от кмета, няма нужда от повече мотивировка, отсече градоначалникът. Сега не е завършил в Хасково, като г-н Харадинов, примерно ако ги сравняваме така, няма да съвпадне с неговите данни, добави той.
Досега отстоявахте, че представителите на общината в търговските дружества трябва да бъдат с висше образование. Ами г-н Харадинов с какво е - полукултурно образование, вметна Данчо Киряков от ГЕРБ. Сега, понеже си ви е стара партийна дружка г-н Харадинов, може да е кон, може да е вол, обаче ще стои в Надзорния съвет. Твърдя - той няма компетенциите да бъде в здравно заведение, няма. Захариев е млад юрист, но юрист, подчерта бившият седесарски екскмет, сега партиец от новата управляваща партия.
Гавазов оспори неговата оценка и заяви, че бившият секретар е с  две висше образования, огромен административен опит, два мандата секретар на Община Смолян и председател на Националното сдружение на секретарите на общините, бивш главен редактор на вестник, ексдиректор на ансамбъл “Родопа”. Обидно ми е да сравнявам компетенциите им, подметна пък БСП-съветникът. На което кметът отвърна: Може да го направим почетен, а Марин да си стане действащ.
Със 17 гласа “за” Марин Захариев стана представител на Общината в болничното общо събрание. 2-ма от общинските съветници гласуваха “против” и 5 “въздържа ли се”, което ще рече, че от 29 общински съветника в ОбС-Смолян, 24 гласуваха точката.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар