вторник, 17 юли 2012 г.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ: ОТ "РОЖЕН ЕКСПРЕС" ИСКАТ ОЩЕ ИМОТИ, ЗА ДА ПОГАСИМ "БЕЗПЛАТНОТО" ВОЗЕНЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

 *Продаваме си дяловете в транспортната фирма, там имаме вече 600 хил.лв. борч, губим и апортираните имоти, разказва градоначалникът на Смолян 

* Мисли се и за общинското участие на СТЦ “Перелик”, малките дялове не носят дивиденти на Общината, обяснява още управникът и напомня, че кметството му е с наследен борч от 26-27 млн.лв.


- Г-н Мелемов, на големите проекти за ремонт на площадните пространства на Стария център, а и в кв. Устово, които тръгнаха през есента, ще им се види ли краят?
- Да. Срокът беше малко удължен по технически причини, но до 10 дни ще приключим. Ще се измият площадите и ще им прережем лентите. От два месеца вицепремиерът Цветан Цветанов има намерение да дойде, поканили сме и премиера Бойко Борисов и МРРБ-министъра Лиляна Павлова. Който има възможност, да заповяда, но още нямам потвърждение. По-важното е, че проектът ще приключи успешно. Защото когато през ноември месец Минка Моллова - шефката на фирмата-изпълнител - “Интегрирани пътни системи”, дойде в кабинета ми, трепереше. Проектът имаше много проблеми, като забавено проектиране и закъснели срокове.
- Към този проект има и друга част - подпроект за подпорните стени в кв. Устово, които ще предотвратяват наводненията на реката. Той е също с европейски средства, но не се работи?
- Ще се избира изпълнител.
-Ще приключи ли до края на лятото това начинание, през есента в дъждовете не могат да се наливат бетони.
- Ще сме готови до края на есента. Ще кандидатстваме и с друг проект по централната градска част за района на болницата. Там има остра нужда от паркинг, трагично е положението.
- Какво става с ОПС-тата, дадени в града преди години и недостроени като това до светофарите на РДГ? Докъде се простират правомощията на Общината?
- Ще проверим, но има отстъпено право на строеж от Общината. Както Кирил Асенов взе до кино “Дружба” от офиса на “М-тел” към дерето отстъпено право на строеж, за да прави МОЛ и плаща 600 хил.лв. 
-  Хората ни алармират и за мястото на фирма “Красин” в района на кв. Райково, което е дадено да си складира материалите, докато строи. Вече е построено, но не е освободил мястото. - Всичко трябва да се провери, за да коментирам.
- А ще го има ли пътят през Горна Арда, за който години наред настоявахме пред гръцката страна?
- Тече конкурс в Община Смолян, общински път е и ние провеждаме избора на изпълнител. Но ни се иска и гръцката страна да има отношение към въпроса, защото в противен случай ще имаме път заникъде. Министър Дянков беше обещал към 4 млн.лв., но това беше през 2010 г. Тогава от гръцка страна областният управител на Драма, който вече не е такъв, дойде с нас при Плевнелинев и заяви, че може да осигури парите за отсечката от тяхна страна. Щяха да го водят горски път, но сега никой от гръцка страна не поема отговорност за трасето.
- Но на времето се дискутираше, че пътят ще се прави с европейски пари. Сега вашата поръчка като се изиграе, какво ще стане?
- Ще се изиграе, но нищо няма да се прави, защото от гръцка страна нищо не се предвижда. Защо да повтаряме рудоземския вариант. Безсмислено е - път заникъде. По-скоро, ако могат да се натиснат гърците да направят пътя откъм Рудозем.
-Но там не е пробито.
- Минавал съм, има 9 км. горски път от последното село Димарио до границата. Те имат проекти за 170 млн. евро, но има възможност сега с 10 млн. евро да се включим в тяхната републиканска мрежа. Вече съм сигурен, че през септември ще влезем в Шенген и няма да има нужда от ГКПП. Ще можем да си минаваме и по черен път.
- 9 месеца управлявате Смолян, има ли привлечени надбюджетни средства за общината и в какви размери?
- В края на годината имахме една финансова инжекция, която помогна да разплатим ток и най-належащите разходи. 2.5 млн.лв. ни отпусна правителството. Токът не беше плащан и ние заварихме 200 хил.лв. натрупани само по това перо. А в сметката на Общината имаше само хиляда лева. Оня ден при мен са идвали фирми да се молят да им преведа суми, които им дължим от 2008 г. Кърпили са дупки и ми обясняват, че с тези непогасени задължения ще ги фалираме. За повдигане на шахти им дължим 50 хил.лв. и още 150 хил. лв. - за пълнене на дупките.
- Става дума не за улиците по водния цикъл - нали? И какво стана с втората му част?
-Да, просто са пълнили дупки по други отсечки. Колкото до втората част на водния цикъл - трябда да се избере изпълнител. Ще се отворят финансовите предложения, процедурите се играят в Община Смолян. Досега са отворени техническите предложения.
- За каква сума става дума?
- Малко повече от 1 млн. лева. Сега се избира и проектант, за да се свържат и останалите улици с колектора.
- А избрахте ли мениджър на театъра, след като си го върнахте като сграден фонд?
-Адриан Петров изпълнява тази длъжност, но не сме приключили до край с приемането на театъра. Прехвърлена ни е само сградата без оборудване.
-Като финансиране на кого ще тежи тя, това е важният проблем?
-Нашето желание е държавата да помага. Но чакаме отговор.
-А статутът на ансамбъл “Родопа” ясен ли е, кой ще го финансира?
-От 1 януари догодина държавата, а до тогава - общината. Чисто технически няма как да стане по-рано.
- Много широка ножица сте обявили на конкурса за шеф на ФА “Родопа” - от историци до педагози, но няма икономисти.
- Тази дейност е твърде сложна. Но не може да сложиш счетоводител. Въпросът е да има живот ансамбъла и поне една част от парите да си изкарват. То и цирк може да искаме да има в града, но общината няма такава възможност. Колко Общини в България, та дори и в света имат ансамбъл?! Нищо лошо, да имаме ансамбъл, театър, цирк, футбол, но нямаме финансови възможности. То е като семейство, всеки иска да има кола и други екстри, но парите къде са?
- Общината не може ли да инициира някаква кампания за набиране на средства поне за костюмите на певиците, като “Да купим носии на “Родопа”. Кърпите им отдавна са забравили какъв цвят са.
- Направихме подобно нещо - общината плати зала 1 в НДК.
- А пари събрахте ли от концерта, като ударихте чертата, какво излезе?
-Минус 10 хил.лв. Глория може да напълни зала с 10 хиляди души, но “Родопа “ събра 600 човека.
- Сбъркана е системата, би трябвало да е нещо като благотворителен бал, да се дарява на него.
- В случая даваме 15 хил.лв., те събират 3000 човека, или 20 хил.лв. и са на плюс 5 хиляди. Но не могат да съберат 3 хиляди души като Азис. За миналата година имат приход 2 хил. лева и разход 300 хил.лв. Не искам аз да съм човекът, който да закрива ансамбъла.
- Затова ви трябва мениджър, да ражда идеи и да удря калема на пълно.
- Мениджър - да, но няма да е факир.
- Витаят слухове за закриване на общинския вестник.
- Оптимизация - да, но няма да закривам. Поне нула на нула да завършим. Затова ще преместя екипа оттам в общината - в две стаи. Тук му е мястото на “Родопски вести”, а онази сграда ще я мислим за нещо.
- За какво най-често търсят кмета?
- За работа и за имотни проблеми. Един път месечно правя приемен ден, в понеделник има 300 души, но ще мога да приема 30 души, другите остават за следващия път.
- Роженски събор няма да има тази година, а ще подновите ли Орфеевите празници?
- Може да има догодина, но както е бил в началото - в по-скромен вариант. На Рожен и Община Чепеларе може да се включи. Когато е тръгвал съборът, не е било с комерсиална цел и сега ще е така. Оптимист съм, че догодина ще почнем с малко.
- Опитват ли се ДПС-съветниците да правят политика с въпроса за общинските жилища? Никоя община в тази криза не строи.                                   
-Опитват се от всяко нещо да правят политика - вижте и питането им за мюсюлманите. Те са наясно, че нищо не може да се случи, но си питат... Ние не можем да си поддържмае сегашните общински жилища, та какво остава да строим.
- На сайта на общината има заповеди за освобождаване на общински жилища...
- Правихме преглед на фонда и се оказа, че има настанени без такова право - като бивш заместник областен, бивш зам.-кмет от друга община. Предишното ръководство им е разрешило, без да са нуждаещи се. После проверихме кой не си плаща - защото ние защитаваме интереса на общината, а не на отделни граждани. И освободихме апартаменти, които имат проблеми - или хората нямат право да са там, или не си плащат наемите и консумативите. Това са общински жилища, но не са социален дом. Има си регламент - плащане на наем и поддръжка.
- Има ли реална опозиция кметът в ОбС?   
-  Има. Дори и да предложа най-хубавото нещо, те няма да го гласуват и са против. Опитвам се да не мисля за ОбС и да предлагам онова, което е важно. А общинските съветници от опозицията да си говорят, каквото искат. Не съм тръгнал на разговори и няма да тръгна.
- Замрази ли се окончателно СТЦ “Перелик” - Общината там има сериозен дял.
- Партньори сме, но тези неща не опират до желанието на общината. Помолил съм юристите да ми кажат какво правим с неработещите дружества. Както и с “Рожен експрес” - общината да си продаде участията, където има желаещ, да ги купи. Влезли сме с 4-5 имота, имаме някакви акции, които не ни носят дивиденти. Но поне няма да трупаме разходи.
- Надеждата беше, че Общината няма да позволи да се качва неимоверно много градският транспорт.
- Но това зависи от договора, който така е направен, че Общината няма права.
- Договорът може да се преразгледа, сключват се анекси.
- Но е направен така, че всичко зависи от волята на мажоритарния дял. А иначе, ако другият съдружник е съгласен, пак можем да преговаряме. 26-те% не ни дават никаква тежест при разговорите. Сега сме предложили на собственика да изкупи дела, но имаме да плащаме борч, натрупан от “безплатното” пътуване на пенсионерите над 70 г., което се субсидира от Общината. Не е било плащано от 2007 г. и кметството дължи над 600 хил. лв.
-Тогава ще бъде дълг срещу собственост, няма да има какво да продавате, те ще си прихванат дяловете ви срещу борча. И няма да получите нищо. Ще се харижат тези имоти.
-Дори няма да стигнат. Те искат да им дадем още срещу този дълг. “Здравец”, имотите в Писаница и Хасовица, са заложени срещу авала. Общината е влязла с апорт - за тези имоти.
- Това беше още преди 10 години. А има ли светлина в тунела по отношение на спорта, Смолян загуби битката във футбола?
- Опитваме се поне детско-юношеския спорт да подкрепим. Да оградим терена на стария стадион и потегнем залата , но за професионалния футбол нямаме възможност. Отнесено звучи, че имаме 26-27 млн.лв. задължения, но е факт. Не мога да давам средства за футбол, а в същото време да искам отсрочка от фирмите, които са пълнили дупките например. Не харчим пари за нищо.
- Смолян имаше златни медали от времето на Антоанета Френкева, а басейнът, който я създаде, е в плачевно състояние. Какво мисли Oбщината затова?
- Скоро разговарях с една фирма да направят оглед. И да ми кажат грубо, колко ще струва ремонтът. Ако е нещо поносимо, те са готови да направят ремонт и след 3 г. да се плаща. Няма да има съмнение за корупция, ако не го платя сега. Търсим начин да го направим. Но засега има басейн в 7-мо СОУ.
- Той си работеше и преди.
- От “Инвестбанк” ми даваха кола затова, че сметките на Общината са там, а аз поисках пари за басейна в училището.
- Не може ли градският басейн да се даде на концесия за 25-30 години на някой, който да го ремонтира и да го пусне. Ако иска да надстрои имота, за да го ползва за туристически цели например. На хубаво място е, в центъра на града. В хотел “Смолян”, когато пуснаха басейна, се опитаха да отварят терасите и да има плаж с кафе. 
-Готови сме на варианти, само да има басейн. Обявете, че търсим кандидати. Стотинка няма да поискаме, само да проработи. Но и в новия хотел не успяха да се задържат и сега басейнът е затворен.
- Продъни се вече торбата. Кризата хвана всички - и строители, и всякакъв бизнес...
Разтовора води:
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар