сряда, 18 юли 2012 г.

СТАРИЯТ ЕКИП, ПИСАЛ ПРОЕКТА, НАПОМНЯ:РЕЖАТ ЛЕНТАТА НА ПОРЕДНИЯ УСПЕШЕН ПРОЕКТ, ОСТАВЕН ОТ ДОРА ЯНКОВА

Дора Янкова и министър Томислав Дончев направиха първа копка на проекта в началото на август 2011г.
Щастливи сме от реализацията на проекта “Реновация на пешеходната зона в Стар център - град Смолян”, част от големия проект “Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих в град Смолян”, който включва обекти и в трите квартала на града. Неговият успешен финал, независимо от мърморенето на градската управа, която 8 месеца с неохота го изпълняваше, ни кара да се чувстваме горди, а и създава много радост и самочувствие на смолянчани”. Това се казва в изявление на ръководния екип, разработил, защитил и започнал реализацията на мегапроекта в мандата на Дора Янкова. Той е сред най-важните за модернизацията и облагородяването на Смолян и е съвкупност от години работа, положени от градоначалничката и тогавашния Общински съвет, с вложени общински средства, финансиране от програма ИСПА и фондовете на ЕС.
Договорът за финансиране на проекта от Оперативна програма “Регионално развитие”  е подписан на 16.07.2010 г. в София от кмета на Смолян Дора Янкова и Лиляна Павлова, като ръководител на УО на ОПРР. Общата стойност е 5 016 956.17 лв., от които безвъзмездното финансиране възлиза на 4 708 244,42 лв., а собственият принос на Общината е 248 110,15 лв., със срок на изпълнение 24 месеца.  Благодарение на проекта се реализира “Благоустрояване на ж. к. “Прогреси” - кв.70,73 и 74 в кв. Устово”. Реализира се и  “Зона за отдих “Чаршията”, която е завършек на щетите, причинени от голямото наводнение през 2005 г, когато цялата площ между реките Бяла и Черна бе отнесена. Възстанови се и традицията на жителите на кв. Устово да имат място за общуване. Стремежът на Янкова бе родопската къща, попадаща в обекта да се предостави на занаятчиите за изложения. Затова от стария екип, писал и защитил проекта, се обръщат  към кмета на Смолян да покани занаятчиите, да сключи договор с тях и да им даде къщичката на занаятите. На същото място бе планирана и детска площадка, която стои в двора на бившата топлофикация и монтирането й ще донесе радост на децата в квартала. От БСП припомнят, че умишлено по повод местните избори през 2011 г. изпълнението на обекта се спира с обжалване изборa на фирмата-изпълнител, като за награда кърджалийската фирма, която бавеше проекта, в момента е възнаградена с изпълнението на обект по бедствия и аварии.
С подпроектите се реновира пешеходната зона в Стария център, която придоби облик на модерен европейски център. Ларгото е с нови кътове за общуване на деца и възрастни, място за културни, спортни и др. изяви, нови зелени площи. Даде се завършен вид на квартала с акцент на бившето кино, мостовете, стълбищата. Преди това, пак през мандата на Янкова, се направиха ул. “Капитан Петко войвода” и “Отец Паисий”, което с новата главна улица позволи Смолян да има изцяло модернизиран вид. А това показва комплексната политика на развитие, водена от Дора Янкова.  Проектът позволи и завършването на всички улици в “Кетевска махала” с асфалтирането на  “Боровец” и “Станковица”, които през 2003 г. не съществуваха, а хората си носeха материалите и дървата с катъри. С тяхната направа в “Кетевска махала” няма неасфалтирани улици, а хората забравиха калта.
Специално внимание настоящият проект отделя и на осигуряването на архитектурната достъпност за хората с увреждания.
Изключително сме щастливи, че градът е преобразен. Оставяме настрана факта, че градската управа не счете да ни покани да вземем участие в тържествата при рязането на лентата в петък. Но ние като граждани ще присъстваме на откриването, като споделена радост от нашия проект, подобрил качествено Смолян, сочат още в изявлението си защитилите проекта.
Теодора ХРИСТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар