неделя, 15 юли 2012 г.

ДЖЕТ В МОРЕТО ЯХА МОМЧИЛОВЕЦ И ... ГАЙДА НАДУВА

*Ще има и подводни сюити, заричат се младежи-родопчани на пясъците край Варна и търсят съмишленици-водолази

След родопските хора на плажа на Гранд хотел “Варна” миналата седмица, гайдарят от смолянското село Момчиловци Лазар Кермедчиев една след друга заизвива и гайдарски сюити, яхнал джет, а удивените летовници бодро зарипаха и затопаха хората в морската вода.
Преди седмица Лазьо Попа, както е познат изпълнителят заради богословското си образование, направо взриви плажа със своята гайда в дуо с акордеона на певеца Христо Шехов. Двамата влезнаха в морето и засвириха родопска китка, а мало и голямо се хвана на хорото край тях - направо върху пясъка, без да се притеснява от вида си - по бански. Още тогава Лазар се зарече, че следващото му свирене ще е на джет в морето.А рамо на импровизираното им празненство удари собственикът на близкото заведение “Морски дар” - Дидо. Който осигури нужните мезета - от морски дарове до “топла вакса за спиране на ски” - разгрята сланина, както и духовни стимуланти от грозде, кайсии и други плодове, похвалиха се родопчани. Да, ама тогава пък Попа се зарече да точи кори за истински родопски пататник, за да пресъздаде автентична родопска атмосфера за дошлите да се насладят на музиката им летовници. Поръчали сме чанове, остава и едно родопско агънце да намерим за чеверме и тогава ще ми се наложи да сменя името на заведението на “Родопски дар”, каза и Дидо.
Междувременно младият гайдар започна подготовка и за подводно свирене с гайда. Това е последната му идея и ако стане, реализацията й ще е нещо уникално. Тепърва обаче професионални водолази ще мислят как ще свири гайдата от дълбините на Черно море, без да се разкисва и как ще звучи отгоре над вълните. Така или иначе Лазар и Ицо вече доказаха за пореден път, че където и да иде, родопчанинът пренася със себе си цялата планина, и че сърцето и душата му свирят и пеят с Родопа.       
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар