понеделник, 2 юли 2012 г.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ И КИТАЙЦИ СЕ ЗАПАЛИХА ПО АВДЖИЛЪК В ДЕВИН

* Испанци и украинци гърмяха по глухари и козли 

* След успешен лов на сръндаци, холандец даде заявка за мечка, ще го чакат за есента

инж. Стоян Сарийски
И китайци се запалиха по авджилък в Девин, и дори си тръгнаха с трофеи. За първи път гости от Пекин са стреляли в Дивечовъдната станция “Извора”. Дошлите на бизнес посещение у нас, 5 човека останали впечатлени от природните хубости на планината под Гребенец. Успяха да отстрелят 3 сръндака, единият от които дори има бронзов медал, поясни дългогодишният директор на единствената за Смолянско дивечовъдна станция инж. Стоян Сарийски. Неговите хора са отлични водачи и умеят да откриват следите на дивеча, така че дори хваналите за първи път пушка да си тръгнат от Девин щастливи.
С успешен лов са възнаградили себе си и испанци, пристигнали специално за глухари. Пернатите са много трудни за авджилък и единствено в разгара на любовния сезон, мъжките мога да бъдат засечени, издават специалисти. Но гостите от страната на тореадорите останали очаровани от лова на красивите птици.
С два козела могат да се похвалят пристигналите специално за тях в Девин, украинци. Запасите на дива коза в района са големи, което подволява да се отстрелвят само екземпляри с красиви трофеи, разказват в града.
С три сръндака, два от които са с бронзов и сребърен медали заради рогата им, си тръгнал пък холандец. Той е много запален ловец и идва по 4-5 пъти за две години, за да гърми по тукашния, специално подхранван и отглеждан за авджилък дивеч. Мъжът от известната с огромните си водни пространства ниска земя - Нидерландия, вместо риболов, предпочитал лова. И то на големи бозайници. За есента пък вече е дал заявка да опита късмета си на мечка.
Хищниците станаха напаст в Средните Родопи, а в “Извора” всяка година има по едно разрешително за отстрел. Заради високите стойности на подобен трофей, малко трудно се намират клиенти за подобен вид авджилък. Но пък най-големите мераклии оценят възможността да се сдобият с кожата на мечка, която нагледно да демонстрира възможностите им за точна стрелба. А и за откриване на подобен род дивеч, което не е проста работа, защото той от разстояние надушва човешкото присъствие.
Миналата година стръвницата, от която бяха пропищели девинските стопани - собственици на овце и крави, си намери майстора. Български ловец я повали, а трофеят му, оценен на 352 точки, бе със златен медал. През есента на 2010 г. испанец пък има късмета да повали към 300 кг. мечок и също да си тръгне доволен от успешната слука.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар