четвъртък, 21 юни 2012 г.

ОБЩИТЕ ФИРМИ – НЕ ВЪРВЯТ:СМОЛЯН МИСЛИ ЗА ДЯЛОВЕТЕ СИ В СТЦ "ПЕРЕЛИК" И "РОЖЕН ЕКСПРЕС"

Община Смолян почва да мисли за дяловото си участие във фирми, в които тя не е мажоритарен собственик. Това се прокрадна на пресконференция вчера. Акциите й в СТЦ “Перелик” са под 30%. Същото важи и за транспортното дружество “Рожен експрес”, което бе спасено от фалит в предишния мандат от Петя Славова, която има повече от 70% .
Общината не дава пари, но участва в СТЦ “Перелик” с апортиране на гори и земи, посочи вчера зам.-кметът Марин Захариев.
Смолян няма решаваш глас в дружеството, погледнали сме го като участие и от тук нататък ще си направим среща с представителя му, за да видим накъде върви. Но те чакат изменението на закона за горите, за да работят, напомни той. Фирмата си има ръководство, което отчита загуби и взема решения и ние трябва да седнем да си изясним позициите и да пуснем една проверка на свършеното, отговори на журналистическо питане относно дейността на общото дружество, Захариев. Според него представителят на Общината в управителния орган на СТЦ-то вероятно ще бъде сменен на следващо заседание.
За “Рожен експрес” обаче позицията на Общината е по-избистрена. Против сме тя да продължи да участва, след като има миноритарно участие в дружеството, посочи заместникът на кмета Мелемов. А самият градоначалник поясни, че ще се коментират такива разговори относно дяловете там, тъй като кметството е само свидетел на процесите, които вървят в транспортната фирма.
Върви процедура за ново маршрутно разписание - ще се редуцират градските линии - от 7 на 9 минути, с което трите досегашни превозвачи - “Орфей експрес”, “Мега транс” и “Рожен експрес” ще спестят по един автобус, посочи секретарят Замфир Копчев.
Утвърждават се нови маршрутни схеми за Смолян. Има комисия, която вече е заседавала - ще се опитаме да обезпечим интереса на учениците, за да пътуват навреме за училище в града. Пак ще се изготвят пакети от печеливши и непечеливши линии, като за селищата ще има редукция по линиите за Момчиловци и за Смилян. В първото направление могат да се ползват автобусите от Баните за Соколовци-Бостина и Смолян. И по линията по коритото на Арда също има застъпване на линии, коментира секретарят. Вариантът пък за маршрутките за Варнениския свободен университет и Кетевска махала, който бе обсъждан в предходния мандат, според него е разписан, но не е сработил. И е направо невъзможен за зимата.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар