четвъртък, 7 юни 2012 г.

ОПОЗИЦИЯТА В СМОЛЯН: ОБЛАСТНИЯТ ДА СЕ САМОСЕЗИРА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ В ОбС-ГЛАСУВАНИЯ

* Величка Бодурова от горите неправомерно е гласувала общинските имоти да се стопанисват от държавното предприятие, в което работи, напомнят от Левицата 

* Общината е печелила от тях от 300 до 800 хил.лв. годишно, а сега ГЕРБ-мнозинството гласува отстъпването на горите без да държи сметка дали въобще ще печели 

* Ликвидаторът на тубдиспансера и общински съветник Бойко Младенов пък да върне едно от възнагражденията, а инж. Стефан Стайков да каже правомерно ли са гласувани с неговия вот...


Чакат областния управител инж. Стефан Стайков да се самосезира за конфликт на интереси при гласуванията на решения на ОбС-Смолян. Сиреч те са взети неправомерно с гласовете на общински съветници, които не са имали право да гласуват, а има и такива, които въобще не са имали право да стоят в залата на ОбС като общински съветници, тъй като са били на общинска служба.
Той ще трябва да изчете протокола от начало до край, когато ние управлявахме, даже ми връщаше репликите, които съм казала, заяви екскметът на Смолян и лидер на БСП Дора Янкова на брифинг. Изяждаше “от” “до” протоколите. Ние смятаме, че властта трябва да се контролира, има орган, който трябва да се произнесе - областният управител, той да каже “да” или “не”, подчерта тя. И даде пример с точката за общинските гори, които ще се дадат за стопанисване на държавното предприятие за Южен централен район.
Двете лица, служители в горите, са общински съветници - Елин Лилов и Величка Бодурова, при която има и конфликт на интереси. Но това са хора, които лошо са съветвали кмета, подчерта Янкова.
И обяви, че от общинските гори се е печелило от 300 до 800 хил.лв., от които до 100 хил.лв.- минимум, са се връщали в рекултивация и самозалесяване. Колко ще спечели общината и колко ще плати - безплатно, безвъзмездно, с дарение - как ще ги даде? - попита още областният лидер на левите. Затова трябва да я има опозоцията, за да е събудена властта, иначе в еднопартийността от кмета нагоре до президента, това се ражда, коментира още тя.
А съпратиецът й инж. Димитър Кръстанов напомни, че има 5 реални възможности по закона като форма за използване на горите.
Изведнъж се предлага без никакви разчети нещо, което никога не е било - да се даде на едно предприятие. Без никакви разчети, колко ще спечели и колко ще загуби от това Общината. Дали другите 4 форми на използване на горите не са били по-ефективни? И кметът отговаря - не съм бил на комисия. Той не е бил на нито една. Не може кметът да посочи кой общински служител да отговори на въпроса. Той е едноличен носител на изпълнителната власт, удиви се инж. Кръстанов. И напомни, че още на заседанието е реагирал, че има конфликт на интереси при съветниците от ГЕРБ.
Ние сме реагирали не само на този конфликт на интереси, той не е просто епизод, това е постоянна практика в тяхната работа - да ви припомня за Аръчкова, за сегашния главен архитект и Милушева, които бяха общински съветници и едновременно с това в една или друга степен служители на общината. Това коментира и председателят на групата съветници на БСП Милко Гавазов. Да не говорим за Бойко Младенов, те участваха в заседания на ОбС, гласуваха и приемаха решения в абсолютен конфликт със законовото императивно изискване да не бъдат общински съветници. Това са нарушения, които се трупат на гърба на председателя на ОбС, а той се прави, че все едно нищо не е станало, заяви още общинският съветник 5-и мандат. И прие, че най-малкото, което трябва да направи ликвидаторът на тубдиспансера, е да върне едно от двете възнаграждения, които получава - и като ликвидатор, и като общински съветник. А доколко взетите с неговия глас решения са валидни, думата има първо областният управител.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар