вторник, 19 юни 2012 г.

АЕЦ = НЕЗАВИСИМОСТ

СРЕЩУ ЕЛИТНАТА ЦЕНА НА ТОКА

* Съветски сателит означава 1млрд. от реекспорт и 1 млрд. от оръжие, припомни акад. Георги Марков от инициативния комитет в защита на новата атомна в Белене

Дора Янкова, акад. Марков, Емил Хумчев от Златоград и историка Андрей Печилков.

АЕЦ означава независимост и да не ни броят към обслужващите държави, каквито са в момента Гърция и Турция, заяви в четвъртък в Смолян акад. Георги Марков - член на инициативния комитет в защита на строящата се в Белене нова атомна централа.
През 2001 г. като член на комитета в защита на АЕЦ “Козлодуй” пак бях в Смолян, искаха да затворят 3-ти и 4-ти реактор на централата, припомни той. Сега казват - няма нужда от Белене, а почти готовият реактор ще стане 7-и блок на “Козлодуй”. Само че там площадката не е готова и ще й трябва 5 години, затова ще го продадат пак на половин цена, както стана с предишните реактори, прогнозира членът на БАН.
Вина за затварянето на 3-ти и 4-ти блок е на госпожа “йес” Меглена Кунева, а за 1-ви и 2-ри блок на сегашната евродепутатка
Надежда Михайлова, която вече е забравила затова, каза историкът на среща със смолянчани, организирана от БСП.
Токът се покачва постоянно, а ние от 1984 г. сме ядрена страна, но с лека ръка се отказваме от това, напомни той. Ние сме били с най-ниски данъци и най-евтина работна ръка, както казва министър Дянков. Кой печели от това - големият капитал, и обвини финансист № 1 на България в прокарване на интересите на чичо Сам. С искането му да се замрази “Белене” и да се спре Южен поток, с което руските интереси у нас да спрат, макар че руснаците искат сами да построят централата.
1 млрд сме вземали от реекспорт на стоки и още 1 млрд. от производство на руско оръжие, това означава съветски сателит, нека го знае Дянков. За разлика от сегашното раболепно отношение към САЩ, което не носи нищо на България.
Да се издаде брошура и на достъпен език да се обясни какво означава атомна енергия, предложи единственият енергетик в залата - вече пенсионираният инж. Анастас Марковски, който обяви, че дава затова 100 лв. от скромната си пенсия. Той подари на акад. Марков такова издание "АЕЦ - "да" и "не" , излязло през 1994 г.
За 47 години семеен живот едно дърво не съм внесъл в къщи и аз съм за съветска власт и електрификация, обяви някогашният говорител на “Родолюбие” Момчил Мусорлиев. Той попита защо историк говори по темата за АЕЦ, а не евродепутатът от Смолянско Владимир Уручев, който е от тази сфера. И застъпи тезата, че ако едно правителство няма пари, за да построи АЕЦ “Белене”, един народ трябва да ги намери и да я плати.
Проблемът не е в парите, а в политическото желание. Централата се изплаща за 15 г., а за 60 години дава печалба близо 20 млрд. евро, заяви Дора Янкова. Според разписаното от България пред ЕС постепенно ще ни останат само въглищните ТЕЦ-ове, и докато сега имаме гарантиран пазар на еленергия, то в бъдеще ни чака внос и то на скъпи цени, отбеляза тя. И вметна, че очаква подкрепата на интелектуалците за отстояване на независимостта на България, затова и срещата е в КДК-Смолян. Досега в подкрепа на идеята за 1-вия референдум у нас от областта са се разписали 4 500 човека, а абмицията е поне 22 хиляди да сложат подписа си там.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар