вторник, 19 юни 2012 г.

Д.Т.Н. ИНЖ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ: ПОД ЗЕМЯТА ВЕДНЪЖ НАПРАВИШ ЛИ КОМПРОМИС, НАКРАЯ ИЗЧЕЗВАШ...

СПЕЦИАЛНО ЗА В-К “РОДОПИ ВЕСТ”

* До края на 2012-а г. в мината “Върба-Батанци” почва реален добив на руда 

* В рудниците компромиси никога не могат и не трябва да се правят * За да бъдеш успешен в един отрасъл, трябва да правиш наука, а една от основните причини за нашия успех е връзката и работата с науката, но научните новости, които имаш днес, трябва да се прилагат, за да си успешен * Всяка къща ще си има своите 20-30 KW и ще произвежда ел.енергия за своите си нужди, казва научният работник-концесионер на “Върба-Батанци”...


- Господин Вълканов, министър-председателят Бойко Борисов апелира да се разкрият временно нови работни места за раотниците от ОЦК - Кърджали, казвайки:”Това е нормално, това е хуманно, това е добре да се прави - да можем да разкриваме работни места, да вземем оттам специалисти, които да могат да вършат определена работа”, но някои казаха, че това е намеса на министър-председателя. Вие какво мислите и какво ще предприемете по въпроса?
- Но нали точно това му е работата на министър-председателя, да се намесва? А той, впрочем, търси начин да реши въпроса с ОЦК. Ние, от нашия холдинг “Минстрой” обаче, а и аз лично, категорично нямаме интерес да участваме в покупката на ОЦК-Кърджали, ако за това питате.
- При подписването на концесионния договор за “Върба-Батанци” премиерът Борисов каза:“Николай Вълканов може да се споменава като всякакъв - свързан с ДПС и т.н., но ние работим с него”. В случая Вашето мнение какво е, как се работи с Бойко Борисов и с правителството?”
- Бойко Борисов е много точен и коректен човек. Работи мъжки, а като каже нещо, то става. И най-важното - става безкористно. Така че с правителството се работи много добре.
- А няма ли да Ви обвинят, че се адаптирате? По-рано Ви обвиняваха за връзки с Ахмед Доган - за “Цанков камък”, все още не сте казал Вашата версия?
- Винаги ще ни упрекват. Или ще ни обвиняват за “връзки с правителството”, но обвинителите винаги гледат комерсиалната част. А тук няма комерсиална част. Държавата не може да не участва във взимането на решения.Когато компаниите станат големи и са от национално значение,когато работят хиляди хора в тези компании, държавата не може и не е безразлична дали се плащат заплати, осигуровки, дали се развиват регионите. Това е моето обяснение. Казвам обяснение, а не оправдание.Вземете за пример компанията Siemens.Тя е силна, защото е национална компания, без значение кой е на власт. Така и в България има компании, които стигнаха нивото на европейските компании в съответните области. Когато си национална компания, правителството трябва да се съобразява с националния бизнес и го прави добре.
- Нищо не казвате за отношенията с Ахмед Доган?
-Не съм в конфликт с него и никога не съм бил. Ние сме добри приятели, но не съм го виждал отдавна. Той си има своите задачи, аз си имам моите, всеки си върви по своя път. Но конфликти или такива неща, които чувам, изобщо не са верни.
- И все пак, имаше ли задкулисие в този хонорар на Доган за “Цанков камък” от един милион евро?
- Ще говоря направо, не е имало задкулисие и всичко е било по правилата. Хубаво стана, че много приказки се изприказваха предварително, затова накрая, когато човек дава документи и факти, е по-спокоен и по-убедителен.
- Вече подписахте договора за концесията за добив от находището “Върба-Батанци”,а министър-председателят Борисов направи първата копка с експлозия, с гръм, така да се каже. Как стана и какво следва от това?
- Не стана бързо.Концесията по отдаването на рудника е нещо, което чакаме от много години, а самата процедура стартира през 2008-а и най-после се случи. Колкото до “какво следва”, то е, че не само тук ще има нови работни места и те ще бъдат на първи етап 250, а след това до 700, но е новото сериозно предприятие, извън “Горубсо-Мадан” и извън “Горубсо-Златоград”.
- И кога ще заработи находището “Върба-Батанци”?”
- Смятам, че в края на 2012-а г. ще могат да започнат реален добив на руда. Докато течаха процедурите по отдаването на концесията, за което това правителство няма никаква вина, а напротив, то ускори процедурата възможно най-бързо, но имаше съдебно обжалване от страна на бившия собственик на “Горубсо-Мадан” Валентин Захариев, ние направихме проекти.Първо - проект за отводняване, тъй като този рудник е работил до 1999 г. и след това е бил наводнен. Според нашите изчисления, отводняването ще отнеме от 3 до 4 месеца, но имаме подготовка да започнем и веднага. Даже вече назначихме работници. Така че ние стартираме от понеделник /4-и юни - бел.ред./ отводняването.
- Какъв ще бъде добивът, какви са запасите от оловно-цинкови руди в находището?
- Запасите от оловно-цинкови руди в находището “Върба-Батанци” са около 2.5-3 милиона тона, доказани запаси.Това означава, че тук има работа за 30-35 години. Ние ще добиваме средногодишно между 70 000 и 100 000 тона, но с доста по-високо съдържание на олово и цинк, така че да стигаме до 1000 тона концентрат месечно или между 10 - 12 000 тона концентрат годишно.
- А реалната полза, не само за частния собственик-концесионер в случая, но и за икономиката на държавата каква ще е? Вие знаете, че колкото и да се опитва министър-председателят да тушира този въпрос, ЕК, освен че ни похвали за липса на дефицити и за фискална дисциплина, ни постави и доста остро въпроса за оживяване на икономиката...
- Така е. Европа все пак ни слага в една рамка с Германия. Точно това, което ние правим, дава ръст на икономиката, защото производството на тази оловно-цинкова руда и на този концентрат, освен че ще даде работа на 750 човека, ще дава работа и на още поне 50 фирми, които са свързани в региона. Един доставя хляб, месо, зеленчуци, друг горива, трета фирма доставя гуми, четвъртата доставя метали, петата произвежда метали за рудника, шестата фирма произвежда взрив,химикали и т.н. и т.н. И “Горубсо-Мадан”, и “Горубсо-Златоград”, и “Върба-Батанци” започват да дават едни сериозни поръчки за индустрията. Второ, по този начин ние произвеждаме олово, цинк и сребро за пазара извън България. Страната ни потребява много малко и по този начин се увеличава износа. Така се създават работни места,има растеж и това са нещата, които подобряват икономическото състояние на държавата.
- Много е интересно това съжителство между оловото и среброто, медта и златото. Колко сребро и злато, например, очаквате да добиете?
- Среброто в Родопите винаги е било между 30-40 кг. на тон руда. Той е метал, който се отделя отделно - отделят се оловото, цинкът, среброто като отделни метали, но това се извършва в металургичния комбинат. А златото е нищожно.
- Според концесионния договор, каква инвестиция трябва да направите и в какви срокове?
- 22 милиона до следващите 3-4 години.В концесионния договор е записано 5 г., но в първите 3 г. ние ще изпълним програмата. Това означава оборудване на надземния комплекс - електропроводи, подстанции, битови помещения, цялата площадка, пътища, транспортни връзки, купуване на подемни машини за вертикалните шахти, като само една струва около 1,5 млн. лв. Освен това, трябва да се купят лебедки, въжета, да се направи армировката на вертикалните шахти, след това да се направят хоризонтални изработки. Отдолу си е цял подземен град. Трябва да има локомотиви, които да возят вагоните с рудата, а и товарачни машини, които да я натоварят. И всичко това е един огромен поток от техники и съоръжения. Но специални машини има за прокарване на вертикални изработки, те се наричат KTV. Много са нещата, но ние знаем точно кои са и точно кога да ги купуваме.
- До тук с “Върба-Батанци”. Тази пролет взехте и “Горубсо-Мадан”. Какво се случва там, след като станахте собственик и на тази фирма?
- Случва се, че “Горубсо Мадан” вече е в здрави ръце. “Минстрой Холдинг” и КЦМ - Пловдив, с които станахме собственици на “Горубсо Мадан”, са много големи предприятия, с много голям финансов потенциал и с много големи специалисти. При нас практически са събрани най-добрите специалисти в подземния добив на полезни изкопаеми. В Златоград и в Мадан имаме невероятен потенциал от добри работници, много добре обучени. Подземната работа е много сложна и миньор не се става за един ден. Нашият голям капитал е именно в хората. Работници - изключително добре подготвени, инженери - изключително добре подготвени и двете мощни предприятия, които имат финансова и икономическа мощ да осъществят това нещо. Ние само за по-малко от месец разплатихме 22 млн. лв. задължения на “Горубсо- Мадан”. Реално разплатени задължения и доставка на нови машини, а не само подписани спогодби и обещания. Ето, това е да попадне предприятието в здрави ръце. Второ, да направиш предприятието работещо, т.е. да има машини по целия цикъл - от пробиване до товарене и до износ. Това нещо ние за по-малко от месец сме го направили. Имаме, разбира се, още много за оправяне, но там процесът продължава няколко месеца. Но предприятието още първия месец свърши добра работа. Постигна 1160 тона концентрат, което не е правено много отдавна и това е действително една отлична работа за първия му работен месец. Това са фактите.
- Освен заплатите на миньорите вие извършихте и редица дейности, свързани със сигурността на техния труд ...
- Това е азбуката в минното дело, започва се с личните предпазни средства на миньорите. Работното облекло - специални ботуши, каски, противогази, лампи - всичко това са тяхните лични предпазни средства. Ако те не са изправни, ако не са редовни, ако не са хубави - миньорът не трябва да влиза в забоя на работа. Тоест, ние започнахме с това - да създадем реални условия за работа под земята, в рудниците, защото там компромиси не могат и не трябва да се правят никога.
- Инж. Вълканов, министър Добрев каза нещо много важно и то е, че Вие - Николай Вълканов, нямате никакви неизпълнения по своите концесионни договори. Как постигате това?
- Човек, като прави бизнес-плана за месеца, за годината, трябва винаги да сложи всички разходи. Ако от приходите има разлика с разходите, това са парите, с които можеш да разполагаш, т.е. само печалбата. Всичко останало трябва да се плаща веднага. Ако заплатите трябва да се платят на 25-и, то трябва да се платят на 25-ти, доставки, концесии. Държавата живее от бизнеса, когато той е коректен и си плаща. Трябва редовно да се плащат концесионните такси, трябва да се плащат и задълженията към общините, защото те живеят пак благодарение на данъците, които трябва да съберат от нас и от таксите. Това е правилото в бизнеса, трябва да го спазваш, ако искаш да си успешен. Веднъж направиш ли компромис, започваш да правиш много компромиси и накрая изчезваш.
- И каква е печалбата на държавата от концесионните договори за “Горубсо- Мадан” и за “Върба-Батанци”?
- Средно от една концесия е около $ 500 000, пример тук “Върба-Батанци”. Смята се в долари, тъй като самият метал е борсов. Ако цената е по-висока и концесионната такса става по- висока. Това са около $ 500 000. Доларът е 1,50 лв., значи до 1 млн.лева е концесионната такса за едно находище. Но освен че се осигуряват работни места, не изключвам и социалната помощ, която ние оказваме на общините - там, където сме по места. Защото това също е част от нашата дейност. Ние сме социално отговорни към общините, където живеят и работят нашите хора.
- Може би ще кажете за направените от Вашата фирма инвестиции в последните години! Има ли такива и какви са те?
- Ще кажа само, че за последните 3 г. във възобновяеми енергийни източници сме инвестирали близо 100 млн. лв. Но не е само това. Ние правим непрекъснато малки ВЕЦ-ове, като сами осигуряваме средствата и сами си ги изграждаме. Това е едно направление, където сериозно инвестираме и ще продължим да инвестираме. Става въпрос за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Цената пада, трябва да пада и на произведената електроенергия от слънце, тъй като инвестиционните разходи падат непрекъснато, защото са процес. А когато тези разходи падат, то пада и изкупната цена. Ние вървим по модела на Германия. Там започнаха с 400 евро, докато стигнаха тази цифра, която е горе-долу и при нас - около 150-200 евро ще бъде цената на енергията, произведена от слънце. Но аз имам и друго разбиране за добиването на енергия от възобновяеми енергийни източници, тъй като ще дойде време, когато всяка една къща ще си има своите 20-30 kW и ще си произвежда електроенергия за своите нужди. А вече има и акумулиращи батерии, в които произведената енергия се запазва и вечерта, когато няма слънце, започва да се работи с батериите. Това вече го има и се прави.
- И какво означава всичко тава, все пак?
- Означава, според мен, че това е един огромен резерв за производство на ток, имайки предвид, че АЕЦ “Белене” няма да го има. Което обаче не значи, че ще имаме дефицит на ток, или че ще закъсаме за електричество.Водите и реките са огромен ресурс на България за производство на ток, който обаче,за съжаление, много малко е използван.
- Нека да “скочим” в Златоград, г-н Вълканов! Ще припомня, че под мините там има езеро с гореща вода с обем, подобен на язовир “Искър”. Ако не се лъжа, това са 300 млн. куб. м минерална вода с температура 102 градуса. Вие знаете, че имаше един проект на държавата да се изгради тръбопровод, който да отведе тази вода до Златоград, но проектът от години е замразен. Дали е голяма за държавата тази инвестиция от 15 млн. лв - по стари изчисления, и Вие имате ли намерение да се включите в проекта, ако се размрази и се потърсят частни компании? Които да построят хотели, балнеоложки центрове, оранжерии и да осигурят с водно отопление Златоград, а това хем ще развие бедния район, хем ще бъде по линията на корпоративно-социалната отговорност?
- Благодаря за хубавата тема и правилния, и точен начин, по който я описахте. В случая става въпрос за една аномалия, която в Европа я има само на две места. Огромно количество топла минерална вода с доказани качества - питейни и лечебни, 300 млн. кубика, извираща със 40 литра в секунда! Тази вода, ако влезе в града, първо ще има един нов огромен растеж на Златоград и в Родопите. Защо? Защото това ще бъдат хотели, ще бъде балнеология, а само на 5 км е и пропускателния пункт с Гърция. Гръцките туристи обичат да идват и да правят у нас такива процедури. Както се развиха Петрич и Сандански, така ще се развие и Златоград.Второ, тази вода ще се използва по социално направление. Тя е готова да отоплява сградите в Златоград. Това са болници, училища, читалища, община... Говорим за общинска и държавна собственост, която може да се отоплява безплатно, тъй като водата е с такава температура, че не се налага да се догрява. Трето - хотели, балнеология, отопление. Четвърто, изграждане на оранжерии. Този район може да стане огромен производител на зеленчуци и на цветя не само за България, но и за цяла Европа.Такъв проект има и той стартира в 2009 г. Имаше конкурс, “Минстрой” спечели конкурса, а проектът е за около 16 млн. лв. След това обаче беше спрян и то справедливо, според мен, защото, когато има криза, то няма и възможност да се финансира. Но сега и министър Дянков, и премиерът, като беше преди дни в Мадан, каза, че са осигурени пари - тази година 2-3 млн лв., но така, поетапно, за година-две да се изгради. Ние като строители поемаме ангажимента да не искаме индексация на цените, въпреки увеличението на дизела, на метали и т.н. Тоест, ние да помогнем за неговото изграждане, но да не се налага да се увеличават сметките. Убеден съм, че проектът ще бъде реализиран. А вложените средства, според мен, държавата много бързо ще си ги получи обратно - от концесионни такси, от отоплението на сградите, от данъци, мита и др.
- Г-н Вълканов, Вие сте и от научните среди, преподавате в МГУ, доктор сте на техническите науки, а в “Минстрой” има и Институт по строителство и минно дело, в който работят едни от най-добрите специалисти в областта на минното дело. Досега какъв е реалният принос на този институт не само за Вашата компания “Минстрой”, но и за развитието на рудопроизводството в региона?
- Вярно е, че имаме много силен Научно- изследователски съвет, съставен между “Минстрой” и между Минно-геоложкия университет /МГУ/, в който аз съм председател на настоятелството. Разбира се, чета и лекции, които, изнесени от производството, са много интересни.Всъщност ние имаме изключително жива и действена връзка помежду си. Истината е, че целият минен бранш е много обединен около науката. И най-полезното е, че използваме целия капацитет на МГУ. Там са насочени по специалности, там са най-големите професионалисти -професори, доценти, преподаватели. Второ - обогатяване, трето - геология. По всички направления имаме най-добрите специалисти не само в България, те са на световно ниво. Но истината е, че за да бъдеш успешен в един отрасъл, трябва да правиш наука. Новостите,които имаш днес, трябва да ги прилагаш, за да си успешен. Това е една от основните причини за нашия успех - връзката и работата с науката по проблемите, които в дейността ни възникват всеки ден.
- Задава се 60-годишнината на “Минстрой” холдинг. Вие сте били един от директорите на фирмата и през социализма, сега каква е равносметката, какво е най-важното, което бихте казали за това предприятие в момента?
- Това предприятие изгради минерално- суровинната база на България.Всички тези, за които говорим - “Горубсо-Мадан”, “Горубсо- Златоград”, “Върба-Батанци”, мини “Перник”, мини “Марица-изток”, в Димитровград - всички мини. Огромната полза от създаването на “Минстрой” и огромната диря, която е оставил и сега прави, е най-характерното.Като пътувам по тунела на Витиня - “Минстрой” го е строил, по магистрала “Тракия” тунела на Траянови врата - “Минстрой” го е строил, първият лъч на метрото - “Минстрой” го построи, както и инфраструктурата на големите комплекси “Дружба”, “Обеля” и всички топлофикационни проходими колектори в София. Изключително много неща са построени през тези години от “Минстрой.
- За финал, г-н Вълканов, какво още бихте казали, за което аз не Ви попитах?
- Бих казал, че е добре, когато има един мониторинг върху нещата, защото знаем, че един ден все някой ще ги разказва на хората в държавата. И съвсем за завършек, благодаря за интереса и точното отразяване на нещата около холдинга “Минстрой”, “Горубсо-Мадан”, “Върба-Батанци” и въобще около рудодобива в региона, известен някога като Родопски минен басеин.
Разговора води: 

Илияна БЕНОВСКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар