вторник, 26 юни 2012 г.

ЛЕКАР ПО ТУБЕРКУЛОЗА ВЗЕ НАГРАДАТА НА ЧИЛОВ

С наградата “Проф.К.Чилов” е удостоена доц. д-р Донка Стефанова -дългогодишен национален консултант по фтизиатрия /туберкулоза/. Тя е подписана от МЗ, БЛС, БАН, СУБ, Национален Алианс” Живот за България”, Съюза на медицинските специалисти, а предложението е на НЦООЗА /центърът по хигиена/. Този път тържеството, организирано в неделя в мемориален дом къща-музей “Проф.д-р К.Чилов”-Славеино като свещено място на българската медицина, посрещна доц. Христо Деянов-носител на първата награда за здравна журналистика, д-р Шопова, д-р Никола Шишманов, д-р Атанас Карапетков и още ред лекари, поканени от инициатора на Чиловите дни д-р Тотко Найденов. Събитието уважи и домакинът на Четвърти здравен събор - кметът на съседното село Кутела Емил Стоянов. Приятно изненада присъстващите появата на ректора на СУ “Св.К.Охридски” проф.Иван Илчев, който почете паметта на именития славеиновец-клиницист. Наградата по традиция връчи д-р Найденов, след словото за живота и делото на световноизвестния лекар проф. Чилов. Интересни моменти разказа и племеникът на Чилов - д-р Никола Шишманов, който от 45 години живее в Швеция, потопи слушателите в атмосферата на къщата и ги накара да се докоснат до човека Чилов. Самата отличена - доц. Донка Стефанова, не за първи път взема участие в празниците в Славеино и с удоволствие припомни принципите на Чилов за щадящото отношение към болните.
От името на фондация “Развитие на Славеино”, екскметът Чинков подари родопско одеяло на лекарката. С умиление д-р Никола Шишманов разказа за срещите си с вуйчо си, докато всеки предмет от музейната сбирка навяваше у него спомени. В своята книга “Завещанието”, той дава гласност на много въпроси и разбулва тайни, дълго време пазени заради тоталитарния режим у нас. Покаялите се пред д-р Чилов са мнозина. Желанието на Колчо (както с любов наричат в селото) Никола Шишманов е някой да отваря музея за посетители, още повече, че всички отчитат заразителния пример на Чилов да насочи към лекарската професия стотици славеиновци. За да заслужи селото званието, дадено му от д-р Тотко Найденов - свещено място на българската медицина. Трогателни думи пред присъстващите каза и една от първите акушерки в селото - Росица Динева, дошла след около половин век в селото, където още я помнят с любов.
Специален гълъб с послание за здравословен начин на живот пусна д-р Найденов. И напомни принципите: “Обичай живота! Обичай болния! Почитай Колегата! Всеки човек има право да боледува и оздравява, да страда и да умира с достойнство!” Той призова кметът на Община Смолян Николай Мелемов да внесе документи в книгата на “Гинес” за вписване на Славеино като селище с най-много лекари на глава от населението в света - 96 специалисти в областта на медицината, а надлезът към болницата да бъде наречен на проф. Чилов.
Сийка КАСАБОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар