петък, 22 юни 2012 г.

ЗАРАДИ ЕВРОСЪЮЗА СТАРИ ИЗСЕЛНИЦИ НАПИРАТ ЗА ГРАЖДАНСТВО У НАС

*Турски анклави никнат в Кърджалийско и Хасковско, в Смолянско най-много са руснаците     

* Не са страшни, стига да не се затворят като ромските гета и да не решат да се сдобиват с политическа власт, предупреди експремиерът и настоящ експерт Жан Виденов

Мариана Христова, Константин Писков, зам.-областният Фурлански, проф. Кръстьо Петков и Жан Виденов.
Изселници от стари спогодби с Турция напират да си върнат гражданството у нас, стана ясно от проучване по проект “Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен централен район за интергация на граждани от трети страни”, реализиран от Европейски колеж по икономика и управление. Става дума за хора, заминали за южната ни съседка през 30-те и 80-те години на миналия век, които сега се връщат в старите си села, потягат къщите и искат гражданство, заяви Мариана Христова, експерт по проекта при огласяване на данните във вторник във филиала на ВСУ “Черноризец Храбър” в Смолян. И даде пример с 90-годишен дядо, който чрез регистрите на общините и кметствата се опитва да докаже, че е български поданик. Ако това се случи, неговите синове и внуци от Турция могат да кандидатстват и също ще имат право на гражданство. Този процес с турски изселници вече е регистриран и в Хасковско и Пазарджишко. Те за България се водят граждани от трети страни, тъй като сме член на Евросъюза, но най-вероятно желанието им за двойно гражданство е именно заради членството ни в ЕС.
По данни от 2010 г. най-много граждани от трети страни у нас по обясними причини има в София - 4 463, Пловдив е на 3-то място - с 1 646. А в Смолян за м. г. има регистрирани едва 48 души, което е също обяснимо - непривлекателен изолиран район с висока безработица.
От пребиваващите у нас най-много са руснаците - 21 309, следвани от украинци, турци и македонци. Като професия става дума за адвокати, лекари, златари, часовникари и т.н.
Христова не скри и проблема с чуждите граждани, в първите 5 г. те извършват най-много престъпления у нас. В последните 3 години обаче няма искания за разрешителни за визи, което ще рече, че работещите идват с туристически до 90 дни и не се регистрират, стана ясно от засечката.
От хората с пари, в Смолянско 126 чужденци са регистрирали фирми. 69 от тях са от Руската федерация, 36 от Турция, 6 от Израел, 3 от Малави и др. са по един-двама от държава.
Синдикалистът проф. Кръстьо Петков направи пък разрез на пазара на труда, който заемат тези чужденци. Според него в Кърджали вече има анклав на турски предприятия, такива емигрантски фирми има скупчени и във Франция, съпостави той. В съседната на Смолянско област обаче те са дали 2 500 работни места, което по 300 евро заплата плюс осигуровки, храна и др. добавки означава солидни инвестиции. Турците често стават граждани на Кипър, Германия, Холандия, така че не може да се каже, че капиталът им е турски. Подобни предприятия вече никнат и в Хасково, където е най-ниската безработица у нас - 12.3%, за разлика от Смолянско - 22.3%. Оказва се, че не сме и толкова непримирими към чужденците, не се страхуваме, че ще ни вземат работата, за разлика от Русия и Унгария, където 28.3% не са съгласни, за Израел процентът е 26.9, за Англия - 22.9%. А за България е 19.9%, сиреч доста по-толерантни сме. Проф. Петков прогнозира и че у нас ще се наложи моделът на етническо предприятие, чужденци от Изток ще заемат у нас все по-непривлекателните и нискоквалифицирани дейности, а и на лекарите в опит да се компенсират липсите. И тъй като 1.5 млн. българи вече живеят навън, тук ще идват чужденци, за да работят, да отварят фирми, да инвестират в имоти, но не и в икономика.
Според експерта Жан Виденов човешката миграция на стария континент става сериозно глобално явление заради ниското образование на емигрантите. Те имат езиков проблем, но съгласно стратегия 2008-2015 г., България е длъжна да даде задължителната държавна подкрепа в образованието и да ги подкрепи в обучението по майчин език и родна култура. То обаче е безплатно за страните- членки на ЕС и Швейцария, а за всички останали излиза средно по 1500 евро за година. Това означава, че тези деца не могат да се образоват у нас, а без образование не могат да се приобщят, коментира още бившият български премиер, сега колежански преподавател Жан Виденов. Проблем се оказва и признаването на дипломи, каквото право се даде на РИ по образование.
През Смолянско като външна граница обаче минават нелегалните емигранти за Западна Европа. 34 случая със 104 нелегални има регистрирани от началото на годината в ОД ГП, напомни шефът й в Смолян гл. инспектор Бойко Божков. Най-често става дума за афганистанци, палестинци, сомалийци, мароканци и алжирци. Сред тях има жени и деца, ниско образовани, говорещи дори само наречия от езика си, затова езиковата бариера е най-честият проблем за граничните власти. И Бойко Божков припомни случка от 2005 г. в Златоград, когато залавят мъж, с когото не могат да се разберат. Намират младеж от съседните села, завършил в Сирия мюсюлманско училище, който се разбрал с беглеца на арабски. Така нашите власти открили, че е диабетик, а и има стари рани от куршум, което спасило живота на емигранта.
Позволението за двойно гражданство е избор на българското правителство преди години, без да сме имали натиск от Брюксел, напомни пък проф. Петков. Според него няма опасност от турските анклави да прокарват ислямската нишка, стига да се следи случващото се в тях. А това е задача на други служби в България. Друг е въпросът за фирмите - пощенски кутии, които се ползват у нас с други цели и пак са обект за проверка от други институции. Заради емигрантите в Холандия вече има националистически тенденции, във Франция казаха, че ще решат проблема с ромите с регулация, но стигнаха до екстрадации. Европа няма опит за разлика от САЩ, напомни още синдикалистът. Докато колегата му Жан Виденов заяви, че икономическите анклави не са страшни за разлика от ромските гета. Стига да не се затворят и самоизолират и да не решат да се сдобият с политическа власт, предупреди той.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар