петък, 22 юни 2012 г.

ЗАЯВКА ЗА ЖЕЖКО ЛЯТО - ДЕВИН, БОРИНО И ДОСПАТ ПРОТЕСТИРАТ ЗА МБАЛ

* Народният представител Димчо Михалевски дарява депутатска заплата и призовава да внесат по стотинка за болничен фонд

Заявка за горещо, за управляващите, лято дадоха вчера девинчани заради болницата си на среща в местното читалище с депутата Димчо Михалевски и областната лидерка на БСП Дора Янкова. Омръзнало им е да бъдат лъгани и тъпкани, а местната МБАЛ вече година е затворена. От днес в 3-те общини почва подписка и декларация до министър-председателя, народното събрание и президента с искане да бъдат отпуснати 2 млн.лв. целеви за покриване на задълженията на затворената МБАЛ. Те поискаха да се регистрира ново медицинско заведение, като се направи изключение и се позволи в Девин да се отворят най-малко 5 отделения. Ако до 10 юли правителството не намери начин болницата им да заработи, жителите на 3-те общини ще излязат на протест, зарекоха се след 3-часови разговори в залата снощи.
Декларацията на местните хора бе подкрепена от областния лидер на БСП Дора Янкова, която заяви, че ще се включи в протестите, ако до 10 юли няма отговор. Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски пък инициира създаването на фонд за здраве, в който жителите от 3-те общини - Борино, Доспат и Девин, да внесат по една стотинка, а който има възможност и повече, за да покажат на управляващите, че имат спешна нужда от болница и са готови сами да помогнат за отварянето й. В същото време той самият заяви, че дарява една своя депутатска заплата. Народният представител от Смолянско заяви, че ще предложи на колегите си - от 22 многомандатен район, заедно с кметовете на 3-те общини и изявени граждани, да влязат в инициативен комитет. Целта е да отстояват здравното заведение, като отидат на разговори в двете министерства - финансовото и здравното.
Държавата има ресурс от 1 млн. 800 хил.лв. за девинската МБАЛ, категоричен бе депутатът пред препълнената с граждани, общински съветници, местни политици и самият кмет на Девин Цветалин Пенков. На толкова възлизат задълженията на здравното заведение, за да се разплати и да почне на чисто.
Михалевски предложи гражданите да се обединят около каузата за болницата си, вместо да се разединяват. И опроверга колегата си от парламента д-р Даниела Дариткова, че вина да няма правителствена помощ в Девин е оздравителната програма на кмета Цветалин Пенков.
Не само, че е представена такава програма, но оздравителният план е добър и достатъчен, чул съм го от бившия здравен министър д-р Константинов, заяви още Михалевски, пращайки топката в полето на управляващите.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар