събота, 2 юни 2012 г.

ОТ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА: АГЕНТИ 007 ЩЕ УЧАТ В СМОЛЯН

проф.дпн Георги Манолов
От тази учебна година агенти 007 ще учат в Смолян, при това без да им коства кой знае какви средства. А поне 5 от младежите - сираци, ще могат да направят това безплатно. Няма шега, инвестицията е на Колежа по икономика и администрация - Пловдив, който изнася обучение в областния град. И отваря в сградата на НТС-Смолян, на 3-ия етаж свой център. Новината оповести вчера президентът на Колеж по икономика и администрация в Пловдив проф.дпн Георги Манолов, който представи и новия директор на стъпващото в Средните Родопи ново учебно заведение - доктора по икономика Стоянка Касабаджакова.
9 са специалностите, които дава колежът: “Бизнес администрация”, “Счетоводство и контрол”, “Финанси”, “Икономика на туризма”, “Маркетинг” (реклама и РR), “Мениджмънт на обществения ред”, “Бизнес информатика”, Спортен мениджмънт” и “Мениджмънт на антитерористичната дейност”. Последните 3 са нови за самия колеж, но пък от две години най-котирана е т.нар. полицейска специалност - като “Минеджмънт на обществения ред”, която е предпочитана от полицаи, дансаджии, охранители, а обогатена с новия вид специалонст - за “антитерористична дейност”, тя дава шанс и за разузнавачи и други специалисти от сектора “Сигурност”. А преподаватели ще идват предимно от Полицейската академия по договор с МВР, както издаде проф. Манолов. За “Спортния мениджмънт” пък лекции ще четат професори от НСА, лично проф. Иван Калайков е писал програмата. И тук се очаква сериозен наплив от кандидати, тъй като спортната академия има прием само 14 души в това направление за година.
След завършване на 3-годишното образование нашите студенти получават висше образование “Професионален бакалавър”. И имат шанса да продължат магистърска степен по желаната от тях специалонст пак при нас, като ще получат дипломи от следните университети: Нов български, Бургаски свободен, Тракийски, УНСС, Аграрния, УХТ, Великотърновски и Свищовска стопанска академия, сочат от колежа, който вече брои своята 10 годишна история в Пловдив. Таксата е съвсем по джоба на родопчани, за Смолян са преференциални - 500 лв. на семестър, а обучението е само задочно, като може да стане и редовно, стига да има достатъчно кандидати.
От името на Община Смолян секретарят Замфир Копчев изрази задоволство, че още едно учебно заведение ще има в областния град. А по договореност, постигната с градоначалника Николай Мелемов, кметство и колеж ще си сътрудничат за повишаване квалификацията на родопчани.
Влизането не е безпринципно - важи оценка от матура, издържан тест или писане на есе по обществено значима тема. Учебниците са безплатни, но за да стартира учебната година в Смолян, трябва да се наберат поне 30 кандидата. Изпитите от кандидат-студентските до семестриалните ще са в Смолян, само държавният е в Пловдив - сградата на колежа. Ако в центъра няма достатъчно кандидати за всичките специалности, ще им предложим сродни, но никой желаещ да се образова няма да бъде разочарован, обяснява проф. Манолов, чието учебно заведение досега е дало дипломи на 750 висшисти. Всички те са провели практиките си в над 60 фирми, с които колежът има договорености и са намерили реализацията си от министерства, през държавните и общински администрации до хотели и частни фирми.
Анета ТОДОРОВА

КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИ ИЗПИТИ:
ПРЕДВАРИТЕЛНИ - 24 ЮНИ
Редовни
29 ЮЛИ, 26 АВГУСТ, 2 СЕПТЕМВРИ, 16 СЕПТЕМВРИ, 30 СЕПТЕМВРИ И 7 ОКТОМВРИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар