събота, 2 юни 2012 г.

ОБЛАСТНИЯТ ЛИДЕР НА БСП ДОРА ЯНКОВА: ВЪВ ВСЯКА КРЪЧМА СЕ УВОЛНЯВАТ ЛОБИТАТА НА ГЕРБ

 * През местната власт управляващите раздават картите, напомни екскметицата на Смолян и подчерта, че ужас тресе чиновниците заради уволнения при подмяната на шефове... 

* Какво става с ДЮФА, театъра и ансамбъл "Родопа", попита третият човек по набрано доверие в партията на социалистите 

*За картофите в Баните и Доспат, за термалните води в Златоград и девинската болница постави въпросите си още тя     

 

Във всяка кръчма се уволняват лобитата на ГЕРБ, те са партия съставена от политически номади, както казва Гиньо Ганев, заяви вчера на пресконференция в Смолян Дора Янкова. Докато за собствените си хора каза, че са обединени от идеи и справедливост. Тя напомни, че по време на нейното кметуване областният управител инж. Стефан Стайков е сочел, че в оная къща е проблемът, визирайки Общината докато сега си трае. А през местната власт ГЕРБ раздава картите, посочи още областният лидер на Левицата. И заяви, че било по-лесно кметът Николай Мелемов да събере всички ръководители на ведомства и да им поиска оставките като каже, че не може да работи с тях, вместо това, което ставало в момента. И ужасът, който тресял чиновниците, че ще останат без работа в това безработно време.  
Защо годишният концерт на ДЮФА не е в ОДК, ами в читалище "Христо Ботев" и откога детският ансамбъл е читалищен, т. е. самодеен, без да има решение на ОбС, попита екскметицата. Тя нямало да се учуди, ако в скоро време Планетариумът направи сеанс при някой благодетел, финансирал изборите при това повтаряне от страна на кмета Мелемов, че там може да има публично-частно партньорство. Астрономите чакат омбудсмана да се произнесе по техния казус, визира тя проблема с новоназначения директор. И ще се обърнат към Хелзинския комитет. Тук има власт на всяка цена, заяви още Янкова. И даде пример, и с директора на Художествената галерия Здравко Палазов, който с кръвно 0:0 е качен в отделение на смолянската МБАЛ след като му прилошало докато чакал пред ТЕЛК-кабинета на д-р Ирикева.
Той трябва да събира 3 хил.лв. за операция, тъй като ще му правят коронарография, а от Общината го чакат да му свършат болничните, за да го уволнят, коментира още социалистката. На бенефиса на Валя Балканска чувам, че РДТ е още сцена "Николай Хайтов" и нейн директор е Кръстьо Кръстев. Нали има решение на МС за театъра, защо не е докладвано в ОбС и общината не го е припознала. Ами Фолклорният ансамбъл "Родопа", който още се води така и за който правителството обеща той да стане делегирана държавна дейност, но е само на книга. Това заяви Янкова и напомни, че от времето на нейното кметуване остана идеята да превърне театъра в културен център. И да обяви национален конкурс за неговия мениджър, който да го развива. И сега общинските съветници от БСП са готови да подкрепят тази идея, стига управляващите да им дадат шанса да я споделят.
Кметът обаче се държи като началник на ОбС, не отговаря на поставените питания и не ги приема като форма на контрол, каквато имаме право да упражняваме. А като досадно изискване на закона, вметна пък председателят на групата общински съветници от Левицата Милко Гавазов. И заяви готовността на 10-те представители на БСП в общинския съвет да упражняват законов натиск над управляващите да провеждат политика в интерес на хората, а не на котерийни интереси.
В Баните са възмутени от обдикацията на държавата по отношение на хората с увреждания. И там и в Доспат питат какво става с картофопроизводството, което без помощта на държавата умира, вметна Янкова. В Златоград пък винят финансовия министър Дянков в пречене за отварянето на 300 работни места. Толкова щели да бъдат, ако бе потръгнал стартиралият по времето на Станишев проект за оранжерийно производство с употребата на термалните води. Тя напомни, че пътят Ксанти-Рудозем в момента е замразен. А представителят на областния управител в лицето на неговият секретар, присъствал на срещата в Серес, не е могъл да разбере, че е върнат на изходния пункт.
Нека депутатът Недялко Славов и кметът Мелемов кажат какво става с пътя Арда-Паранести. Отново е избрана като изпълнител фирма "ИСА", само че гръцкото финансиране е загубено, а ще се изгражда с български пари.
Ами шефката на парламентарната комисия, която иска оздравителен план за несъществуващата болница в Девин, спря се тя и на проблема със затворената МБАЛ в града на минералната вода. Ако имат лекари ще пуснат искане до д-р Мими Кубатева за лицензиране и ще отидат в здравната каса да кандидатстват за клинични пътеки, показа Янкова пътя за размразяване на здравното заведение. Докато сега само се прехвърляла отговорността ту върху стария кмет, ту върху предишния ОбС и Общината се вкарва в една баталия, от която излизане няма. Тя видя и в изземването на пещерата "Дяволското гърло" от Община Девин връщане на преизборни жестове на голям спонсор, който по време на вота обхождал Девин, Борино, че и Чепеларе.                                        
Не го назова поименно, но изчисли, че от стопанисването на природното образование Община Девин е получавала отчисления от 235 хил.лв., с което е подпомагала бюджета си, а сега е лишена от това.
Родопчани само могат да се досещат кой бизнесмен визира Янкова, докато официално областната управа е предоставила пещерата за стопанисване на туристическото дружество на Сергей Генчев, който държи и Ягодинската пещера. Коментираните от нея проблеми пък са поставяни пред областната лидерка на БСП от нейни членове и симпатизанти от общините на Смолянско.   
Ани Любенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар