четвъртък, 7 юни 2012 г.

ГЪРЦИТЕ ЗАМРАЗИХА ПЪТЯ КЪМ РУДОЗЕМ

ПАК СПЪНКИ

* Кметът Мелемов пледира пред колегата си от Авдира Чолакидис за отсечката като антикризисна мярка за двете общини

Кметът Мелемов
  Гърците замразиха трасето откъм Рудозем и за тази година няма да има строителство към ГКПП-Елидже, научи “Родопи ВЕСТ”. Спряганият от години пункт, до който ние имаме идеален път за никъде от преди повече от 2 години, се отлага за неопределено време. На последната среща в Гърция, проведена на 17-18 ноември м. г. се коментираха само средствата, заяви главният секретар на областната управа Петя Пампорова, която представлява региона на форума. Именно тогава са обсъждани трасетата по проекти, които са одобрени и тези, които са в резерв. Въобще не стана дума за отсечката до Рудозем, чиито договор е разписан, но от което ние индиректно разбрахме, че по нея няма да се работи, потвърди Пампорова, това което “Родопи ВЕСТ” вече знае. В момента вървят проектирания. Обсъжда се само отсечката от Ехинос до границата, посочи още Пампорова. Нищо като километри, а пътят е почти наполовина от отсечката до Ксанти. “Родопи ВЕСТ” ще изложи по- подробно случая в следващ брой.
Това замразяване кара и кмета на Смолян да коментира случая с колегата си от Община Авдира Василис Чолакидис. Трябва да работим за отварянето на пътя Рудозем-Ксанти, защото това е и антикризисна мярка за нашите общини, коментира вчера градоначалникът на областния град пред колегата си. Той го прие в кабинета си, заедно с делегацията от община Авдира.
Трябва да съгласуваме целите си и да поставяме въпроса пред правителствата ни, защото и двата региона страдаме от това, че не се отваря този път, каза още Мелемов в присъствието на областния управител инж. Стефан Стайков. Очакваме да сформираме правителството, за да поставим отново на дневен ред отсечката, поясни Чолакидис. Той каза още, че от 2009 г досега бюджетът му за община Авдира е намален на 60% заради кризата. Въпросите за предстоящото побратимяваме на пет наши села с гръцки, обсъдиха още кметовете от двете страни на браздата.
След срещата в кметството, двамата управници дадоха старт на съвместните дейности по проект “Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида - предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество”, осъществяван по Програма “Европейско териториално сътрудничество “Гърция - България 2007 - 2013”.
Проектът е на стойност 1 159 042 евро, от които 841 492 евро са за община Смолян и 317 550 евро за община Авдира.
Продължителността му е 24 месеца, уточниха от пресслужбата на Общината.
Ани Любенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар