събота, 2 юни 2012 г.

СЛЕД РАЗПИСВАНЕ НА КОНЦЕСИЯТА НА "ВЪРБА" БОЙКО БОРИСОВ: ТУК МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ ДЕЦА, ИМА РАБОТA ЗА 35 ГОДИНИ

Концесията е за 35 години хората вече могат и деца да си правят тук, защото знаят че ще има работа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в четвъртък след символичния взрив, направен от него на "Върба", при отварянето на рудника след 13 г. затишие.
Дългосрочна инвестиция е. Фактът, че КНСБ и "Подкрепа" са доволни от това, което се прави за хората, е показателен, обобщи той след като получи поздравления от представителите на двата синдиката. А и от стотината бивши и настоящи миньори от Мадан, и граждани от региона. От "Горубсо-Мадан" пък му подариха миньорска лампа, от тези, които вече са получили подземните работници, на които по времето на Валентин Захариев им се налагаше да си купуват. Един през друг жени и мъже се здрависваха с премиера. А изнервеният от дългия път от Бургас до Родопите и лошото време, мяткало хеликоптера му, министър-председател започна да се поусмихва. Както на всички присъстващи чакали го повече от 3 часа, малко преди идването му, се усмихна времето и спря дъжда. Това отбеляза и самият министър на икономиката и туризма Делян Добрев, който заедно със собственика на "Върба-Батанци" разписа концесията за старата-нова мина. 
Още преди 3-4 г. тези хора е можело да бъдат на работа, но предишното правителство не е дало концесията, припомни типично в своя обвинителен стил Борисов. Но истината е, че даването й се проточи повече от 5 г.
Министър-председателят заяви и че от Катар, и от много други държави, търсят концесия за благородни метали у нас, което е добро за бизнеса. Същия ден пък получил есемес, пратен от Захариев, който обещавал до 20 юни да има фирма, която да работи в ОЦК-Кържали. Но и всеки, които иска да се труди от тамошния комбинат можел да дойде в Мадан или в КЦМ-Пловдив, разкри премиерът договореностите, които са поели пред него шефовете на фирмите - Николай Вълканов и Никола Добрев.
Той посочи, че се предвиждат и законови промени, които да не допускат повтарянето на проблемите, които създаде като работодател Валентин Захариев. С 30-дневно предизвестие концесиите ще могат вече да се прекратяват при неизрядните собственици. 
Само за тази година сме дали 110 концесии и 180 разрешителни за добив, отчете министър Делян Добрев. А инвестициите от новите концесии са за над 180 млн.лв. 
На всеослушание пред областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков, самият премиер пък не скри, че преди 3-тото си идване в Мадан е пратил ескперти да проверят новите условия на труд в "Горубсо-Мадан" и е останал доволен от резултата. Цялото общинско ръководство на Мадан во главе с кмета Моллайсенов се бе качило на рудника, заради идването на Борисов. Същото бяха направили представителите на ГЕРБ от съседните общини като Рудозем, от която дойде групата на Николай Бояджиев, от Баните - на Венко Фиданов, от Неделино пък бе настоящият градоначалник Стоян Беширов. На форума присъства и шефката на "Горубсо-Златоград" Ружа Бодурова. Но най-щастлив бе изпълнителният директор на маданското "Горубсо" инж. Сергей Атанасов, чиято дейност се разширява. А ще се възобнови и закритото проучвателно звено от геолози, които ще търсят нови находища за експлоатация района. Още повече, че в Мадан има съоръжение за над 200 хил.евро за проучвателни работи.       
Най-дългоочакваният ден дойде, обърна се към миньорите Николай Вълканов, който за празника бе вдигнал на "Върба" шатри и сцена, както и цял кетъринг, за да ознаменува размразяването на мината, отворена за първи път през 1952 г. И изрази задоволство, че неговите миньори в Мадан само за първия си месец са изработили 1160 т. концентрат, докато в Златоград са добили 1029 т. Като талисман на миньорския труд, той бе поканил Николай Славеев, с чиято "Горице, ситна, зелена" да върви като на песен трудът в новозакупената фирма.
Миньорите си падат по по-атрактивни изпълнители - фолк диви с дадености, но се надявам да оценят и нашия талисман, коментира с усмивка Вълканов. Родопският славей пък не пропусна възможността да връчи на премиера малък подарък - снимка от 2005 г. когато е пял в "Чевермето" в Несебър пред тогавашния МВР-главен секретар и Валентин Златев. 
Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар