вторник, 19 юни 2012 г.

НОВ РАЗВОЙ: СТЯГАТ ТУБДИСПАНСЕРА ЗА СТАРЧЕСКИ ДОМ

* Делят двора, половината ще е за онкоцентъра по гръцкия проект


Стягат бившия тубдиспансер в Смолян за дома за стари хора, стана ясно на пресконференция на кметската управа в сряда. Имаме разговори за съвместен проект с БЧК, за да стане обаче, ще трябва да подготвим документи за разделяне на двора, обявиха от Общината намеренията си за сградата, която не работи по предназначението си вече година.
Другата половина ще е онкоцентърът, за който има потвърждение от гръцка страна, че проектът не е анулиран. Свит е обемът, обясни кметът Николай Мелемов, но не уточни с колко.
Преди година се прокрадна идеята, че гърците могат да се откажат заради това, че някои среди в Смолян не дооцениха помощта им. А от областната МБАЛ при предишното й ръководство се опитаха да изземат апаратурата, която е специално купена за центъра по проекта и е на стойност 1 018 650 евро. мотивът на предишния директор доц. Иванов бе, че бездействала. Само че партньорите от южната ни съседка категорично обявиха, че я дават само и единствено за Регионален онкоцентър, а не да се инсталира в две стаи, примерно. Доставката на оборудването е направена още през септември 2009 г., но заради бавенията по строежа на сградата - новото крило на тубдиспансера, то не можа да проработи. Причината обаче бе в МРРБ, което се ангажира с процедурите по европроектите. И по-конкретно в дирекция “Европейски инфраструктурни проекти”, която на няколко пъти през 2010 и през 2011 г. пуска тръжни документи за избор на изпълнител.
Сега министерството на Лиляна Павлова щяло да обяви нова процедура за доставка на мебели и оборудване.
Доставената в предишния мандат апаратура по проекта е още на съхранение в Общината. Застрахована е, допитали сме се до лекари, няма проблем, годна е за експлоатация, обясни пък заместникът на Мелемов, Мартин Захариев.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар