вторник, 26 юни 2012 г.

СТРЪВНИЦИТЕ ТРЪГНАХА - АВДЖИИ В ЛЕВОЧЕВО ЧАКАТ МЕЧКА НА МУШКА

* Облажила се с камерунско агнешко, натръшкани овце има и в Баните, и в района на Смилян...

Авджии ще чакат на мушка мечката в смолянското село Левочево. Разрешителното е дал земеделският министър Мирослав Найденов, след като стръвниците в Смолянско отприщиха нападенията си над животни. В Левочево са изядени овца и агне от специална камерунска порода, отглеждани в базата на “Петро Г”, сочат от селото.
Фатална се е оказала петъчната вечер в село Босилково, община Баните, има натръшкани 4 овце. На другия край на смолянска община - в село Буката, същата нощ има изядени 3 животни. Малко по-рано през юни нападения има и в Две Тополи - отново Банска община - там стръвницата е видяла сметката на 4 животни. Засега вероятността в Левочево и в района на Баните да върлува една и съща мечка не е изключена, тъй като нападенията са станали последователно, но пък за района на Смилян, си има друга стръвница, което сочи, че положението в региона отново се нажежава.
Почти ежедневно пращаме колеги на комисиите, за да правят оценка на щетите от мечки. За района на Две Тополи пък се наложи да ходят няколко пъти заради излизащите едно след друго нападения над животните, обясни вчера говорителят на РИОСВ гл. специалист инж. Екатерина Гаджева.
Заради нападенията над домашни животни тази пролет малцина си позволяват да шетат из нивите си. Въпреки желанието на родопчани да си гледат картофи поне за собствена консумация. Гъбите също блазнят малцина именно заради щъкащите мечки.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар