четвъртък, 25 август 2011 г.

МИЛКО ГАВАЗОВ: ГЕРБ СЛОЖИ ТОЧКА НА 180 ГОДИНИ ОБРАЗОВАНИЕ В ПЕТКОВО

* И изчете декларация, в която коалицията БСП-ЗНС от местния парламент, настоява пред премиера Борисов да възстанови оздравителното школо                                                                                          

 * Ще върнат ли театъра, попита пък съпартийката му Лейла Чавдарова

Председателят на групата съветници в ОбС адв. Милко Гавазов

 Това е поредното безумие на правителството на ГЕРБ, заяви във вторник на заседание на ОбС-Смолян, общинският съветник от БСП Милко Гавазов по повод заповедта на министъра на образованието, науката и младежта Сергей Иганатов, който закрива специализираното училище в родното му село Петково от новата учебна година. По този начин се закрива училище с 60-годишна история и се слага край на 180-годишна образователна система в селото, обяви възмутен социалистът. Това е поредната стъпка на ликвидационната политика на правителството, подчерта още той  и добави, че докато министър-председателят реже ленти и открива обекти, неговите министри с лека ръка закриват институции, градени и утвърждавали се с години. Общинският съветник припомни, че така в област Смолян са закрити болниците в Рудозем и Девин, белодробният диспансер в Смолян, Родопският драматичен театър. „Какво още трябва да чакаме да ни се случи?", запита Гавазов. И от името на Общинските съветници от коалицията БСП-ЗНС в местния парламент изчете остър протест срещу закриването на оздравителното училище.И настоя от името на своите колеги в коалицията за спешна намеса от страна на премиера Бойко Борисов, който да отмени заповедта на просветния министър и специализираното просветно школо да бъде възстановено.
На същото заседание съпартийката му Лейла Чавдарова поиска от групата на ГЕРБ да получи отговор на въпрос провокиран от изявления на общинаря от ГЕРБ Ефрем Велинов в местната преса, в което той дава много положителна оценка на сцена "Николай Хайтов".
Означава ли тази оценка, че е печеливша сцена и че се е променила позицията на правителството, на реформата, която беше предприета и че ще има достатъчно средства за да възстановим статута на нашия театър, каза Чавдарова.
Предизборна е атмосферата и това личи по изказванията и на г-жа Чавдарова, и на г-н Гавазов, веднага се включи в партийния тон председателя на групата на ГЕРБ в ОбС Филип Топов без да вникне в същината на проблема, че се загърбва културата, а от там крачката към бездуховността е малка.
Явно тези твърдения и питания са се втвърдили в една предизборна кампания, която за тях е започнала. На тези питания г-н Гавазов и тези прокламации г-жо Чавдарова, трябва да ги отправите евентуално след две години в Народното събрание, ако станете депутати. Няма как групата да отговаря относно квалификациите дали това е сцена - театъра, дали министърът на образованието е в ролята на ликвидатор, заяви Топов. И изрази молба към председателят на ОбС да не се допускат политически изявления в стил обругаване на управлението на страната, квалифициране на действащи министри с като "ликвидатори" на РДТ.
Иван Апостолов обаче не се вслуша в препоръката, а уточни, че в Република България има установени принципи на демократична свобода и на свободно политическо говорене.
Това е едно конституционно право на всеки гражданин и задължение на всеки, който е избран в органите на местна власт, каквито сме ние. Съгласно изискванията на нашия правилник, ръководителят на група общински съветници има право да прави изявления. Не виждам нищо нередно г-н Гавазов да го направи по въпрос, който засяга местната власт, защото това училище е в нашата община, по соломоновски отсече ОбС-председателят.
Орлин Кисьов

Няма коментари:

Публикуване на коментар