вторник, 30 август 2011 г.

РАЙЧОВАТА КОАЛИЦИЯ ОТРЯЗАНА ОТ РЕГИСТРАЦИЯ, ИСКА СВАЛЯНЕ НА ОИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Баните в тревога

* Дори и да го отреже ЦИК той си има варианти, да му мислят останалите 5 кандидати за кметове и листата за съветници

Димчо Михалевски, Райчо Данаилов, Севда Чолакова и Димитър Палагачев.

Коалицията на Райчо Данаилов в Баните се оказа отрязана от избори 10 минути преди края на срока в неделя. Два дни нямаме движение по документите, докато накрая в 18.50 часа ми съобщиха за нередности, защото знаят, че не мога до долетя от Давидково до Баните, за да регистрирам БСП, а на другите представители на коалицията не са се обадили, заяви вчера на нарочен брифинг председателят на Общинската организация на БСП в селото и председател на новата изборна коалиция "БСП-НДСВ-БСД-ОБТ" Севда Чолакова. На 25 август когато й приели документите нямало никакво противоречие в тях, на 26 август дори получават решение за регистрация на местната коалиция, докато изненадата идва на 28-и, в неделя по телефона за отмяна на решението след като член на ОИК поискал преразглеждането му. Причината е в нелегитимността на пълномощното на Димитър Панчугов, човек на ОБТ-Български лейбъристи".
Как пълномощното на партията е валидно за всички избирателни комисии в страната и в Смолян, а за Баните - не е удиви се вчера депутатът-социалист Димчо Михалевски. А Севда Чолакова напомни, че съгласно чл. 95 от Изборния кодекс не е спазен 3-дневният срок, който се дава по закон на партии и коалиции да уредят нередностите в документите си.
Иска се служебна победа за ГЕРБ, заяви Райчо Данаилов, който е кандидатът на коалицията, която губи регистрация. Вече е пратена жалба по случая до ЦИК, ако обаче отговорът е отрицателен, той си има резервен вариант и заяви, че няма да се откаже от надпреварата, което ще рече че се е спазарил с някоя партийка, да се яви от нейно име. Останалите 5 кандидат-кметове за населени места от коалицията обаче едва ли ще имат такъв късмет, както и съветниците им, за да си намерят място в други листи.
В 3-дневен срок, се чака решението на ЦИК, междувременно обаче коалицията настоява за оставката на председателя на ОИК в Баните Диана Фиданова, чиито баща ще е кандидатът на ГЕРБ. Но за която ЦИК казва, че няма конфликт на интереси и нарушение на закона. Нея коалицията обвинява в Баните в съзнателно пресяване на кандидатите. Още повече, че анулираното в неделя решение е взето от 10 присъствали на заседанието от 17-те члена на комисията. За нейната оставка Димчо Михалевски заяви че е провел вече два разговора с колегите си депутати от ГЕРБ - Даниела Дариткова и Николай Мелемов, да бъде отстранена. Ако това не се случи щял да алармира европейските институции.                   
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар