четвъртък, 9 август 2012 г.

НАПИРАТ ЗА АВТЕНТИЧНИ СВАТБИ В СТАРИЯ ЗЛАТОГРАД

На муле и с носия

Самодейците от златоградското читалище също се включват в тържеството
С тъпани, гайди и товар прикя на муле, правят автентични сватби в стария град на Златоград. Връщането към обичаите не е новост за местните люде, превърнали се в част от атракциона, който се предлага за най-светлия ден за всяко семейство.
Все повече са заявките за сватби при нас, като почти няма свободна събота и неделя през лятото, обяви собственикът на ареалния етнографски комплекс в Златоград Александър Митушев. За сватбарите и младоженците има цял гардероб от автентични родопски носии, между които всеки може да избере според вкуса си. Момичето и момчето се настаняват в различни къщи преди сватбеното тържество. Оттам на сутринта сватбарите ги взимат с мулета,  придружавани от гайди и тъпани, не липсва и чеиза на булката. Сиреч всичко по уредбата на сватбата следва старата традиция. В шествието се включват облечени в носии самодейци от местното читалище, които не само създават настроение, но и са умели хороигралци. А демонстрациите им на родопски хора по улиците на Стария град увличат малки и големи в тържеството.
Сключването на самия гражданския брак най-често става около басейните на Александровите къщи, които умело съчетават старата архитектура с модернизма на съвременния град, напомня Митушев, чиито комплекс само преди месеци отбеляза 10 годишен юбилей.
Повечето венчавки не минават и без църковен брак, тъй като в близост е и църквата. Така ритуалът има за свидетел и самия Бог. Оттам тържествата се пренасят в новият ресторант на Митушев, който е с възможности за 300 места. Пикът тази година е през месеците юли и август, макар че резервации имаме и за септември и октомври, когато е по-хладно. Но при нас не е студено, тъй като Златоград е най-южният град на България, вмятат от Етнографския комплекс, чиито служители са развили до съвършенство ритуала, така че да остане запомнящи за младите, дошли да си кажат “да” завинаги край термалните води, бликащи от Родопите и уюта на българския старинен град.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар