петък, 24 август 2012 г.

МАДАН И ЗЛАТОГРАД НЕ СА ЗАБРАВИЛИ КАК СЕ ПРАЗНУВА

ЗА ДЕНЯ НА МИНЬОРА

*Двама министри посрещнаха вчера в Родопите 

*Инж.  Николай Вълканов хвали работниците за руднични рекорди, днес за вас е Великден, обърна се той към хората си

По невероятен начин започна празникът на миньора и този на Мадан вчера, петък.
Невероятен не само поради украсата и изпълнения с щандове, игри и всякакви символи град, а и заради това, че тук дойдоха да споделят миньорската радост двама министри - на икономиката и енергетиката Делян Добрев и на труда и социалната политика - Тотю Младенов. Дойдоха и депутатите: д-р Даниела Дариткова, Владимир Уручев и Лютви Местан, а народният представител Ариф Агуш изпрати дълго поздравление към маданчани. Сред гостите бяха и кметовете на съседни общини: Николай Мелемов, Румен Пехливанов и др.
Нещо отличаващо този празник - за първи път от 3 години насам тук грееха лица, искряха усмивки. А причината е едно голямо предприятие, наречено “Горубсо-Мадан”, което най-сетне намери достойни стопани - Николай Вълканов и Никола Добрев.
Въобще досега в Мадан не е имало толкова веселие и блясък, подчертаха снощи местни хора. С изпълнението на 3-мата тенори насред площада, с балерините от формация “МММ”, фойерверките и ракетите, градът живна. И показа, че не е забравил как се живее и весели. А поздравления към хилядното множество отправиха министрите, съсобственикът на “Горубсо-Мадан” Николай Вълканов и др. официални лица. Инженерът-стопанин на мините, който е в основата на това грандиозно честване подчерта, че за последните два месеца маданските миньори са показали ,че са най-добрите в България. Поставиха рекорди по добив и преработка, и неслучайно получават премии и бонуси. А редовните им заплати пък са част от обещанието, което им дадоха новите собственици на фирмата.        
Час по-късно след площадните дандании, празненството си, посветено на миньорския труд откри и градът на Дельо войвода. Препълненият ресторант “Кристал” се пукаше по шевовете.
“Хората заслужават всичко това. Ние 10 години работим заедно и днес е вашият Великден.” -обърна се към работниците си от “Горубсо-Златоград” Николай Вълканов. Още 300 работни места ще бъдат открити тук, след като дружеството спечели новия проект, приятно изненада златоградчани социалният министър Тотю Младенов. А колегата му Делян Добрев визира, че от другата седмица МС ще вземе решение за още две концесии, който ще се добавят към рудниците в района. Става дума за “Печинско” и “Шахоница”, за които коментира още преди два месеца премиерът Бойко Борисов при откриването на “Върба-Батанци”. Една от още по-приятните изненади за вечерта бе певецът Николай Славеев, който с миньорска каска, с лампа на главата изпя Химна на миньорите, за който “Родопи ВЕСТ” пръв писа. Инициативата за този духовен подарък е на инж. Вълканов.      
Един човек подобри цялата Родопа планина и той е сред вас, завърши изпълнението си с това послание Николай Славеев и посочи собственика на “Горубсо-Златоград”.
Георги УЗУНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар