вторник, 14 август 2012 г.

ПРИГАЖДАТ ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА ЗА ИНВАЛИДИ

Първата пещера, достъпна за инвалиди в България, ще бъде Ягодинската. До края на ноември в нея ще влезе първата количка с  човек с увреждания, обяви стопанинът на природния обект Сергей Генчев.
Поне 400 метра от пещерата ще са достъпни за хората в неравностойно положение, така те ще имат възможност да разгледат поне една трета от пещерата. Генчев коментира, че досега никога не са взимали входна такса наора с увреждания и за в бъдеще практиката ще остане същата. Изцяло сме на собствена самоиздръжка, държавата не ни подпомага с нищо, макар преди време да имахме дотации за опазване на природните обекти, коментира Генчев.
Ягодинската пещера край едноименното село в община Борино постепенно набира популярност. Броят на посетителите винаги е растял, но тази година отчитат спад, което се дължи на финансовото състояние на българина.  Проблемът не е само в Смолянско, а засяга пещерния туризъм в цялата страна. Въпреки това природната забележителност не спира да развива своята социална дейност.
Парите и средствата, които събираме от  входна такса от Ягодинската пещера, са за народа, защото хората, които посещават  обекта, влагат средствата във фонд за подкрепа на самата пещера, напомни още Генчев. Със средства от билетчетата за пещерата се подкрепят различни събития, сред които са съборите в Гела и предстоящият - в Ягодина. Не са забравени и децата от дом “Майка и дете” в Широка лъка. За празника в Ягодина, който ще се проведе на 6-и, 7-и и 8-и септември, екскурзоводите от природния феномен ще работят с пълно усърдие и няма да участват в събора, дори ще се лишат от заплата, за да подкрепят събитието. Те са убедени, че парите, които дават, са от сърце и ще помогнат за развитието на туризма.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар