петък, 10 август 2012 г.

С ПРОЕКТ ПО СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ, ДВЕ ГОДИНИ "СВ. АНАСТАСИЙ " В ЧЕПЕЛАРЕ ЧАКА РЕМОНТ

Две години отлежава проектът, за реставрация на православния храм в Чепеларе “Св. Анастасий Велики”, във фонд "Земеделие". Разработката бе една от първите в България за църква и за която "Родопи ВЕСТ" писа преди повече от година, не е направила и крачка по финансирането, което се чака от Оперативната програма за селските райони. Само събирането на нужните документи за кандидатстване отнема поне година. Тъй като храмът е паметник на културата се изисква одобрение на проекта от комисия към Министерство на културата и парафа лично на зам.- министъра.
Внесохме проекта на 20 октомври 2010 г. във фонд "Земеделие", но до ден днешен няма никакво движение, обясни и отец Станимир Минков, който служи в храма. Предположението му е, че това се дължи на скандалите във фонда, случили се покрай тогавашната му шефка Калина Илиева. Само, че два от храмовете във Велико Търново вече са получили одобрение за ремонти общо за 6 млн.лв. именно по тази програма. А в момента има промени в наредбата по мярката, по която кандидатства чепеларската църква, което улесняват преписките за храмове. Промени вече има и в Закона за обществените поръчки, от където са извадени молитвените домове. За мен най-важни са богомолците, те заслужават да имат хубава и уютна църква, особено през зимните месеци, тъй като "Св. Анастасий Велики" няма отопление. Надявам се с божията помощ скоро да имаме решение от фонда, изрази надежда отецът, който вложи много старание докато се сдобие с всички необходими документи.
Църквата е строена през 1834 г., но започва да функционира след освещаването й през 1835 г. Храмът е добре поддържан през годините и стойността на внесения проект за реконструкция е 380 хил. лв.  Предвидена е реставрация на компрометираните стенописи, технологично укрепване, подпорни стени, подновяване на ел. инсталацията, аспирация, отопление. Предвидена е хидро и топло изолация за покрива, който ще бъде покрит с тикли, за да се запази автентичния му вид. Църквата ще се сдобие и с ново диодно осветление, което ще спести немалко пари от ел. енергия. След одобрението на проекта чепеларци се канят да поканят митрополит Николай да даде благословия на ремонтните дейности. А след завършването на ремонта ще поканим негово високо преосвещенство дядо Николай да направи “последованието обновление на храм”, стига да стигнем до там, зарече се отец Станимир. 
Орлин Кисьов

Няма коментари:

Публикуване на коментар