четвъртък, 2 август 2012 г.

ДЕПУТАТЪТ ДИМЧО МИХАЛЕВСКИ: ВРЕМЕТО НА ГЕРБ ИЗТЕЧЕ, ПРАВИМ ПРОГРАМА ЗА ПЪРВИТЕ СТО ДНИ

*С цели 25% са паднали работещите в Смолянско, което прави 9 хиляди души, превърнати в безработни за 3 години 

* Мястото на девинската болница е дупка на картата на България, а някой в Смолян има финансов интерес и умишлено ликвидира двете болници, твърди левицата...

Депутатът Михалевски, лидерът на левицата Янкова и секретарят на БСП-Смолян Рабие Кьосева.    
Времето на ГЕРБ изтече, вече няма да ги критикуваме, а ще мислим какво ще се прави след управлението им, заяви вчера на пресконференция народният представител от БСП за Смолянско Димчо Михалевски. И сякаш перифразира наново фразата на Чернишевски “Какво да се прави”, докато отчете края на този политически сезон. С допитвания до гражданските организации и браншове Левицата ще набира предложения, които да влязат в кратка програма за първите 100 дни и първите 6 месеца власт, която тя ще придобие на идващия парламентарен вот. Искаме да напипаме пулса на проблемите на хората, заяви още Михалевски. И обобщи, че за 3 години 9 хиляди работни места са загубени само в Смолянско. Най-висока регистрация на работещи има през 2007 г., когато в региона са били заети 37 487 души, докато през март тази година са останали 28 246. Или спадът е огромен - с 25%. Той коментира и създадената атмосфера на държавен рекет, с който се притиска  малкия и среден бизнес, а фирмаджиите предпочитат вече да затворят, вместо да плащат огромни кредити и глоби на различните проверяващи ги инстанции.
Допреди 13 процентовия скок на тока и храните, 22% от разходите на едно семейство са били за най-неотложното в издръжката му. Но с новите цени и това състояние ще се промени в ущърб на гражданите, обяви още депутатът. И отбеляза устойчивата политика на ГЕРБ за ликвидиране на болничната помощ, особено в Смолянско. Първо - с опита за създаване на здравна карта през 2009 г., който благодарение на жалби в административния съд се провали. Следва завишение на изискванията по клинични пътеки, заради което две болници в Смолянско затвориха врати - рудоземската и девинската, а други две - в Мадан и Златоград, едва оцеляват.Това е рекламираната реформа за високотехнологична помощ, сочат социалистите.
За Девинската МБАЛ, след срещата на 5 юли, се стигнало до съгласие държавата да помогне с капиталови разходи, които Общината да ползва, но впоследствие те ще бъдат върнати от постъпленията от местните данъци и такси. Не става въпрос за безвъзмездни средства, отбеляза още Михалевски. Докато борчът, с който девинското здравно заведение е потънало, е ясен - 1 млн. и 800 хил.лв. От болницата вече са направили програма, окомплектовали са екипите за 4-те отделения, само втори педиатър им остава да намерят, но от питането ми към здравния министър Атанасова, кога стартират нещата, останах с впечатление, че тя и нейният зам.-министър не си говорят. По думите й се чакало докъм 15 август РЗИ да прави проверка и тогава ще се рестартира болницата.
Хората в Девин обаче едва ли ще издържат да чакат още, макар че ние политически няма да се месим в решаването на казуса, вметна той. Според Михалевски в региона се получава единствената дупка от територията на България, в която няма болница. Това е планински район, достъпът зимно време е труден. Имам чувството, че в Смолян някой има финансов интерес и умишлено се ликвидират двете болници, а две вече ги няма, посочи още депутатът. 60-70 са общинските болници, което е едва 6% от сумата, която се харчи годишно в тази сфера. Останалите пари отиват за големите болнични заведения и със закриването на малките какви големи икономии ще прави държавата ? А често пъти това коства живота на хората, които не могат да стигнат до Областната МБАЛ, съпостави още народният представител.   
Със затварянето на тубдиспансера в Смолян се спестиха за София парите на здравната каса, но болните в региона не спечелиха от тази икономия, вметна и областният лидер на БСП Дора Янкова. Какво означава да правят 3 онкоцентъра - в Девин, Рудозем и Пампорово, когато имаше един започнат в Смолян, на който не дадоха шанс да се развие през целия период, напомни тя за своето управление като кмет на областния град. Затвориха се болници, други са в колапс, а имаме председател на здравната комисия в парламента, метна тя топката в полето на д-р Даниела Дариткова. И продължи с питането какво правят досега другите трима депутати за региона, както и областната управа - какво ще отчете тя като своя заслуга за 3 години власт.
Нямаше министър от предходното правителство, да не е дошъл в Смолян и да не е оставил пари, само социалният министър Масларова при едно свое идване даде 1.5 млн.лв., напомни пък секретарят на общинското ръководство на БСП Петър Харадинов. Заслуги за инвестициите в региона има и бившият министър Георги Петканов, вметнаха още от Левицата. И заявиха, че не те, а т.нар. реформи на управляващата партия ГЕРБ, ще изкарат хората на улицата.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар