четвъртък, 9 август 2012 г.

ПРОЗРАЧНИ ЛИ СА ИНСТИТУЦИИТЕ

Предизвикано

д-р Велин Денев
Аз казах, значи, аз няма да обяснявам нищо на вас, разбрахте ли?” - отсече в сряда шефът на ЦСМП в Смолян д-р Велин Денев. Гневът му е малко закъснял и носи давност от месец февруари тази година. Поводът да го излее сега е съвсем формален, директорът не иска да разговаря с представител на “Родопи ВЕСТ” за наплива от пациенти в Спешното, породен от топлото време.  
“ Еми така, когато стане вашата медия обективна и на нея може да се разчита на точна информация, тогава ще ви кажа всичко. А сега смятам, че не е обективна вашата медия и затуй отказвам да давам каквито ще да е сведения.”- отсича директорът. И напомня, че причината за гнева му е материалът “Линейкаджии  масово пишат обяснения”, публикуван на 25-27 февруари 2012 г., в който се засягат проблемите на шофьорите на линейки от Девин, Неделино и Баните.10 са наказани с последно предупреждение за уволнение. Водачите на возилата се оказаха най-потърпевшото звено, те хем трябва да се отзовават на време на сигнала на потърсил медицинска помощ пациент, хем трябва да пазят колите и да не “скачат в дупките” по пътищата. Сякаш някой шофьор нарочно би го направил. Защото за всяка неизправност по линейките дават писмени обяснения и чакат проверки дали това се дължи на тяхна грешка и небрежност или е дошло време за смяна на частите на возилото. Научихме тогава, че в Баните има дори назначена техническа експертиза на автомобил заради счупена полуос.
Заради технически проблеми по колите 4-ма шофьори от ЦСМП в Девин са сред онези с последно предупреждение за уволнение. Младен Маджаров, Димитър Чуртов, Събин Савтов и Сергей Сливаров са наказани и оспорват санкциите си пред съда. Водачите са готови да докажат невинността си, но и фактът че са несправедливо поставени на мушката, още повече че работят за по около 350 лв. заплата и всяка санкция орязва още повече малките им възнаграждения.
В публикацията на “Родопи ВЕСТ” е дадено становището и на самия център по ЦСМП - коментарите са на заместника на д-р Велин Денев, д-р Чавдар Тарънски, тъй като титулярът е в отпуск. Месец след дадената обществена гласност по случая д-р Денев пуска заповед РД от 29 март 2012 г. за сваляне на дисциплинарните наказания и на 4-мата шофьори от Девин. Като мотив той вписва, че ги отменя като предсрочни тъй като “работникът не е извършил други нарушения”. Самите линейкаджии пък дни по-късно - през месец април оттеглят от съда оспорването на заповедите му за наказание.
Не искам да гадая дали ситуацията би се развила в такъв положителен за водачите аспект, ако със случая не бе запознато обществото. Или тези хора щяха до ходят от съдебна инстанция на съдебна инстанция, за да обясняват, че нямат сестра, както се казва в един виц.                    
Такава е действителността в някои държавни звена, каквото е ЦСМП. Той не е частна фирма, а се финансира от същата тази държава, на която плащаме здравните си вноски. И не би трябвало директорът му сам да решава дали да контактува с медии или не. Дали да има прозрачност във ведомството му или да няма. А репликата ни, че това ще стане известно на здравния министър, предизвиква отново гнева на д-р Денев:  
“ Ми, хубаво изпратете го... Ще ме изпратите на министъра, браво бе-е! Ми питайте ги тях (бел. ред шофьорите), нали тях ги разпитвате, продължавайте да ги разпитвате...”. Почвам да се чудя, ако не дай си Боже, ми се наложи да повикам спешно линейка, защото съм зле, дали д-р Денев -ако е на дежурство, няма да ми откаже помощ, защото съм НЕОБЕКТИВА, тъй като съм застъпила позицията на обикновените работници в Спешното? И дали няма да ми го каже, точно тогава...
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар