вторник, 14 август 2012 г.

ПЛОВДИВЧАНИ ПРЕДПОЧИТАТ СМОЛЯНСКИЯ "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР"


Само 20% от кандидат-студентите са от областта, останалите - от София до Кърджали, 30% намаление на таксите ползват предимно живеещи в Родопите...

100-на души от Пловдивско ще кандидатстват във филиала на ВСУ “Черноризец Храбър” в Смолян, обяви за “Родопи ВЕСТ” Юлияна Борова от ВУЗ-а. Тя уточни, че в града под тепетата имат координатор, който набира студентите. Така пловдивчани, които имат повече от голям избор на висши учебни заведения в родния си град, избират филиала на Варненския университет като място, в което да получат качествено образование с европейска призната диплома.
До момента във ВСУ в Смолян са се записали 180 първокурсници.И едва 20% от тях са от Смолянска област. Това от една страна се дължи на не малките такси за обучение, които не винаги са по силите на родопчани, а от друга всеизвестен факт е, че младите хора искат да избягат от родния си град и да се отделят от семейната среда по време на следването си. Затова по-голямата част от новозаписаните кандидат-студенти са от: София, Пловдив и Кърджали. За поредна година най-котираната специалност е “Защита на националната сигурност”, следва я полицейската - “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. Обхватът на предлаганите специалности е повече от голям - “МИО”, “Финанси и счетоводство”, “Бизнес администрация”, “Публична администрация” и “Строителство на сгради и съоръжения”. Всички специалности са със задочна форма на обучение.
От филиала потвърдиха, че ще има и един курс с редовна форма - “ЗНС”, ако се съберат 20-на души. Имаме сключени договори с 37 общини в България - предимно от Родопите, техните граждани получават 30% намаление от семестриалната такса, напомни Борова. 
Въпреки демографския срив и широко отворените врата на другите университети, през есента ще имаме пълни със студенти специалности, защото сме доказали през годините, че предлагаме качествено образование, напомни и доц. Христо Гиневски от ВСУ.       
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар