понеделник, 6 август 2012 г.

СКИТАЩИ КУЧЕТА МОРЯТ ДИВЕЧА

* Авджии гърмят по глутниците на индивидуален лов

инж. Венцислав Фурлански
Скитащи кучета морят дивеча около населените места в Смолянско. Тяхната бройка е около 1100, като 130 са на територията на държавните ловностопански райони, а в предоставените на ловните дружинки райони скитащите песове наброяват 960, става ясно след последното преброяване на дивеча в област Смолян. Това са кучета, попаднали по един или друг начин в горските територии, там са подивели и там им е ареала, не живеят в града, а в гората, защото има и такива, обяснява инж. Венцислав Фурлански-директор на РДГ-Смолян. Има много глутници покрай Полковник Серафимово, а към затвора на Герзовица е нещо страшно. Дали сме предписания на ловните сдружения и се ловува индивидуално, какъвто е разрешителният режим в момента. От ловното сдружение в Смолян ми отчитат всяка седмица между 20 и 30 отстреляни, сочи инж. Фурлански. Той апелира от таксите, които събират дружинките за стопанисване на дивеча, да отделят 10 лева за отстрелване на куче, не толкова като стимул, колкото да може ловците да си покриват разходите. Това е тяхно задължение, ние сме им дали предписание и ги следим изкъсо, обясняват още от РДГ.
С вълците борбата е много трудна. Те наброяват над 130 в Смолянско,  в държавен ловностопански фонд са 30, а в предоставени на ловните сдружения са преброени 100 екземпляра. Братовчедът на кучето е много умен и хитър, трудно се оставя да бъде засечен, а още по-малко убит.
Лисиците пък са най-разпространените хищници в Смолянско. Тяхната бройка надвишава 2800. Те  нанасят щети по дребния дивеч и приплодите за разлика от скитащите кучета, чиито обхват е много по-голям, защото нанасят поражения на дребен, на средно възрастен дивеч и на приплодите. Хубавото е, че нямаме чакали, но до Хвойна са забелязани единични екземпляри, възкликна инж. Фурлански. И те са от вредителите в планината.
Макар и да не се третират като дивеч - обект на лов, специалистите от РДГ-Смолян, са преброили и мечките. Тяхната бройка е над 240, от които 44 екземпляра са на територията на държавните ловни стопанства, а 196 щъкат из предоставените на ловните дружинки ловностопански райони. 
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар