петък, 31 август 2012 г.

ИНЖ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ: 3 ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ОТВАРЯМЕ В МИНИТЕ

ударно възраждане на рудодобива

*С новите рудници ще има производство на концентрат между 5-6 хил. тона месечно или годишен добив от около 60 хил. т. оловно-цинков концентрат, което не се е постигало от времето преди приватизацията през 1998 г., когато са работили всички рудници едновременно в този район, съпостави собственикът на “Горубсо-Златоград” и “Горубсо-Мадан” 

Г-н Вълканов, празникът на миньора донесе много еуфория в Златоград и Мадан, но темата, която вълнува най-вече работниците, е заплатата им. Досега има ръст средно с по 200 лв. в бившето предприятие на Валентин Захариев.
- Подготвил съм 10 млн.лв. за невнесени осигуровки на миньорите, които не са плащани от 5-6 години. Тези хора не са осигурявани и не могат да се пенсионират, ако не им платя осигуровките. Това ще стане до две седмици и парите ще влезнат в републиканския бюджет. До момента са разплатени и  стари задължения на “Горубсо-Мадан” от общо 24 млн.лв., като отделно са заделени и 20 млн.лв. за нови инвестиции.
За трите месеца след продажбата на минното дружество е възстановено основното производство на рудодобива.
- Разбрахме, че подновявате техниката в рудниците.
- Вече има нужната техника - вагони, товарачни машини, предпазно оборудване. В маданските мини ще се внедри и нов вид самоходни машини, които не се движат по релси. Предстои пускането на още нови рудници и откриване на нови работни места в района на Мадан и Златоград. През септември “Минстрой холдинг” АД ще получи и 2 нови концесии за добив на оловно-цинкова руда край Златоград - където ще заработят двата рудника “Шахоница” и “Печинско”,  и  ще се наемат още 800 души. Други около 650 миньори ще бъдат назначени в маданския рудник “Върба-Батанци”, за който през май тази година сдружението на холдинга и КЦМ -Пловдив, също получи концесии за добив. В момента там се изпълнява програма по отводняване и възстановяване, която ще приключи до три месеца. Подготвени сме за тежка и голяма инвестиционна програма от Златоград до Рудозем - това е 40 км - подземна мрежа.
- Това не е ли скъпо начинание?
- Имаме осигурено финансиране от 20 млн.лв., което стои в банката. Аз няма да търся тепърва средствата - готов съм с тази частна инвестиция. Това ще се случи в рамките на тази, следващата година и в 2014 г.,  когато ще приключи изцяло пускането на всички нови рудници.
- Какви са очакванията Ви за размерите на добития концентрат, след като се включат и новите рудници?
- Ще има производство на концентрат между 5-6 хил. тона месечно или годишен добив от около 60 хил. тона оловно-цинков концентрат, което е изключително високо постижение. Това не се е постигало от времето преди приватизацията през 1998 г., когато са работили всички рудници едновременно в този район.
- Заварихте не само мините в окаяно състояние, но и фабриката в Рудозем, която спешно имаше нужда от свежи пари за оборудване, а и за хвостохранилището.  
- За последните 4 месеца в обогатителната фабрика са пуснати 3 нови мелници, а до края на септември ще заработи и 4-та. Така РОФ ще е готова да поеме преработката на руда от всичките нови рудници, които ще се разкрият. В момента се прави и инвестиция в надграждането на хвостохранилището в Рудозем, което  ще приключим до месец-два. Така като собственик на двете обогатителни - фабриката в Рудозем и Ерма река край Златоград, на хвостохранилището, както и на всички рудници в района, ще затворим производствения цикъл и ще сме готови за дългосрочна работа, в която ще бъдат заети около 3 хиляди души миньори и спомагателен персонал.
- За да инвестирате толкова крупни суми в момента, в който оловото и цинка нямат добра цена на Лондонската борса, явно сте убедени, че Родопите разполагат с добри руднични запаси.
- Според геоложките проучвания, доказаните запаси са средно до 2-3 млн. тона на рудник - тоест около 15 млн. тона запаси за 30 години напред, като ще се правят нови разкрития, сондажи и ще се увеличава полето за работа. Имаме планове и за геотермалните водни находища в Ерморечието. От години се занимаваме с този въпрос. Разчитам на правителството, че ще продължи спрения проект за докарване на геотермалните води в Златоград. Премиерът Борисов го потвърди, както и двамата министри на икономиката Делян Добрев и социалният Тотю Младенов, които бяха гости на тържествата в Мадан и Златоград. В Златоград има много хотели и минералната вода ще стане нещо, което в годините сме го мечтали- ще направим отопление на всички обществени сгради - болници, детски градини, административни сгради. Ще има и балнеология. Тази вода може да се използва и за производство на електроенергия. Правителството подкрепя проекта за докарване на термалната вода от Ерма река в Златоград. Според това, което съм чувал - за 2012 г. са осигурени средства за проучвания и в следващата 2013г. може да се започне работа.
Разговора води:
Яна ХРИСТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар