четвъртък, 16 август 2012 г.

ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ ПО ОРЪЖЕЗНАНИЕ ДИМИТЪР ДАСКАЛОВ: ОТ СЛИВКА РАЗКРИХМЕ АТЕНТАТА В БУРГАС

* Със закриването на Управление “Терор” в МВР се загуби натрупаният през годините опит, макар че и днес няма нищо ново като мерки за прилагане срещу тероризма, обяснява бившият шеф на тази служба в региона 

* Всяко отклонение по маршрута или правилата по охрана води до истории, сочи преподавател №1 в Смолянско по подготовка на охранители и разказва случаи от своята кариера    

                                                   ВИЗИТКА

Димитър Даскалов е дългогодишен служител на МВР, работил е в направление Антитерористична дейност. През 1968 г. става първия инструктор по джудо в Смолян. Бил е два мандата председател на Ловно-рибарското сдружение и председател на училищно настоятелство в областния град. А от 1992 г. се занимава с охранителна дейност. Регионален представител е на Национален съюз безопасност и охрана. Преподавател е по “Оръжезнание” в Колеж по охрана и сигурност “Св. Георги Победоносец” филиал - Смолян.

- Г-н Даскалов, кандидатстудентската кампания е в разгара си, какви специалности предлага Професионалният колеж по охрана и сигурност “Св. Георги Победоносец” в Смолян?
- Специалността е една - “Организация на охранителната дейност”, но се изучават редици дисциплини като основа, за да се подготвят охранителите най-вече за ръководители на охранителната дейност. Изграждаме у тях качества за началници на охрана на отделни обекти в различни фирми, организации и др. Дисциплините са: оръжезнание, стрелкова подготовка, бойно-приложни техники, индивидуална и екипна тактическа подготовка, право, което касае най-вече частта - кога може да се ползва оръжие и кога действията на охранителите са в правилна посока. И докъде се простират техните права и задължения. Имаме и фирмена сигурност, криминалистика, тя пък засяга най-вече действие на охранителите при извършени криминални престъпления, терористични актове. Те трябва да са наясно как се запазват произшествията. Изучава се и специална психология, освен психология и философия. Това е началната подготовка за едно бъдещо продължаване на образованието, тъй като съгласно подписаните рамкови договори с Нов български университет в София и Варненския свободен университет - тук в Смолян, успешно завършилите 2-годишното задочно обучение при нас могат да продължат образованието си директно във втори курс без приемни изпити вече в университетите в определени специалности - “Защита на националната сигурност”, “Опазване на обществения ред” и др.
- Каква е реализацията на вашите студенти след завършване на колежа?
- Повече от 90-95% от завършилите биват назначавани. Само миналата година от завършилите колежа в София и Смолян 34 човека, 28 продължават образованието си в двата университета, с които имаме договори. Същевременно работят в наши структури на “Балкан секюрити”. Разбира се една част от тях са в други охранителни фирми и в банкова охрана. Така че болшинството си намира работа, ние също им помагаме в това направление за устройване.
- Казахте за терористични актове, вие охранявате каскадите “Въча”, преди това сте бил в службите, може ли да направите паралел преди и сега как стоят нещата? Имаше наскоро терористичен атентат в Бургас, как приемате подобни удари?
- Когато бяха през 1984-85 г. терористичните актове в: Буново, Сливен, Слънчев бряг, Варна и Пловдив беше създадена много добра организация за издирване и установяване на извършителите. Освен службите за сигурност в издирвателната работа бяха ангажирани всички подразделения на МВР, във всяко Окръжно управления бяха създадени групи, които с приоритет работеха, най-вече по линия на терора. И тук в Смолян, естествено след 1985 г., беше създадена такава група. Аз съм човекът, който с приоритет съм работил, изключително по линия на терора. На много добро ниво тогава беше взаимодействието с всички служби, не само в Окръга, а и в страната. Тъй като имаше редица разпореждания на тогавашния заместник- министър, който и ръководи цялата работа, Григор Шопов. Навсякъде по най-бързия начин се изясняваха постъпили сигнали. Тук - в региона, сме получавали редица сигнали от минния басейн, тогава беше върхът на работа с взривни материали по рудници и т.н.  Разбира се през 1987-ма година, май месец, ние получихме една много ценна информация от Баните. На тази база своевременно лично аз ходих в София да докладвам. След това се възобнови проверката, която беше минала в Окръжно управление - Бургас, и на базата на тези данни след три месеца бе разкрита групата, която извършва терористичните актове.
- От Смолянско, сте проследили нишката чак до морето? 
- Случаят беше следният -  мъж от село Сливка се заселил със семейството си в Бургаско. Беше военнослужещ - старшина, завеждащ склад за взривни материали. Това бяха първите данни, които установихме. Реши се веднага да се реагира и да се провери неговото обкръжение, контакти и т.н. на място. Колегите това го свършиха. И благодарение на тази информация и бързите действия на управление “Терор”, после в Бургас реализираха случая.
- Как стигнахте до него обаче?
- Като изселник, той си беше идвал на гости в Баните и като пийнали, беше споделил редица неща - че ще отмъщават. Разплетохме случая благодарение на нашите действия - бяхме покрили навсякъде селищата с необходимото за получаване на актуална информация по това направление.
- Той е участвал в атентатите или ги е подготвял?
- Участвал е, той е дал взрив на тези, които бяха осъдени. То и за него се произнесе военен съд. Последните години малко с друг поглед се гледаше на тези неща - че са пресилени мерките у нас. Но работата по линия на тероризма ще си остане винаги актуална, именно тези занижени мерки доведоха до  взрива в Бургас. Имайте впредвид, че когато ние разкривахме и работихме по това направление на терора, нямаше звено, предприятие, оживени места - жп гари, автогари, аерогари, където се събира много народ, да не беше всичко проверявано и да са взети предохранителни мерки за предотвратяване на последващи актове. Нови неща, кой знае какви няма в работата и борбата срещу тероризма, просто трябва да се поддържа едно ниво на оперативна работа за получаване на своевременна информация за подготовка и действие. И второто - превантивната дейност за контрол и наблюдение на поведение на подозрителни лица, така нареченият цялостен контингент да бъде обхванат. Защото при големия поток, както в Бургас стана, всеки разбира, че не може всичко да се проверява, но една заострена бдителност на персонала, на секретния апарат на службите за сигурност, на МВР, са необходими. Това в голяма степен помага за установяване поведението на подозрителни лица, носещи нестандартни багажи, изучаващи обстановката и т.н. Новото е - в установяване на елементи, след като извърши терористичния акт. Вече има по-съвременни начини за установяване на взривните вещества, на самоличността на извършителя и прочие. Техниката върви напред и трябва да се ползва. Но в самото получаване на сигнали за подготовка и за предотвратяване на тези актове няма нещо ново.
- В крайна сметка можеше ли да бъде предотвратен последният атентат в Бургас?
- Никой не може да каже, че на сто процента може да бъде предотвратен. След като се получат допълнителните информации след  терористичния акт, се вижда, че редица неща е можело да се предотвратят.
- Защото имаше публикации, че от Израел са ни предупредили още в началото на тази година за подобни предстоящи удари.
- Те са имали сигнал. Ако бяха засилени мерките за охрана към тази група, щом е специфична и има особен интерес към нея като израелски граждани. Тук е въпросът с внасянето и сглобяването на самоделното взривно устройство. Никой не може да гарантира на 100%, че може да се разкрие. Това са действия, които въпреки предприетите мерки на органите за сигурност могат да се осъществяват. Но в голяма степен може предварително да се получава информация, да се контролират най-вече такива съмнителни чужди граждани. Разбира се с влизането в ЕС, по-трудно се контролират влизащи и излизащи хора от страни-членки на съюза, както е нашата граница с Гърция. Но все пак мисля, че и на ниво министерство, трябва  да се засилят мерките. Доколкото аз имам информация, тъй като се занимавам с международни превози, на границите изборно се записват влизащите и излизащи граждани. А това е от съществено значение за съпоставки, анализи и т.н.
- А след влизането ни в Шенген, вече въобще няма да има контрол при преминаване през вътрешните граници на ЕС. И в тази връзка подготвени ли сме за тази стъпка?
- Щом се допусна атентатът, по мое мнение скоро България няма да влезе в  Шенген. Ще се поизчака още известно време.
- Досега се оправдаваха с Холандия, че тя ни спира заради вътрешнополитически въпроси, а ето вече и Германия, която уж ни цени като партньори...
- Техният вътрешен министър каза по категоричен начин, че засега няма да се допусне България да бъде приета в Шенген.
- А има ли България достатъчно подготвени кадри в службите за сигурност, според Вас?
- Именно това ликвидиране на управление “Терор” преди години, пенсионира много от кадрите ни, други напуснаха, трети минаха в други служби. И по мое мнение опитът, който беше натрупан в голяма степен, не се предаде. Не можа да се получи една приемственост от новите кадри в системата. В България има много добре подготвени хора с по едно-две висши образования, с езици и т.н., но се загуби натрупаният опит през годините 1984-та до 1987-ма. Макар да има още останали кадри, освен това се ползват и експерти, които вече са извън системата, но с много знания и възможности. Има достатъчно написана литература и стои въпросът за конкретната самоподготовка на съответните оперативни служби у нас. Не бива обаче само да се смята, че тези служби имат задължение. Когато ние работехме тогава, от милиционера до пожарникаря, всички бяха подготвени с беседи, лекции, за да им изострим вниманието. Това са една голяма армия, която си помага, дава сигнали, изяснявахме си много неща чрез тези колеги.
- Сега армията от полицаи не е по-малка, дори е по-голяма от военната. А задължителната подготовка в школа за полицаи е намалена последно от 9 на 6 месеца, това как се отразява?
- Това са хора, които са с висше образование, така че 6 месеца са достатъчни за подготовка. А тези - със средно образование са изпълнителните кадри - сержантският състав. Тяхното образование и подготовка може да продължава и в самите подразделения на МВР. Тъй като всяка година с тях се планува и провежда съответната учебна година, не смятам, че са слабо подготвени.
- А от вашите курсанти има ли такива, които след завършване на колежа да станат полицаи или военнослужещи?
- Разбира се, че имаме, тъй като освен колежа имаме и гимназии в София и Стара Загора. От 8-и до 12-и клас именно голям процент от тези момчета се реализират, като кандидатстват и ги приемат в МВР или в армията. Те имат някаква основа на подготовка, още повече, че сега младите вече нямат задължителна военна служба, няма и военно обучение в гимназиите. А нашите са специфични Гимназии по охрана и сигурност.
- Казахте, че курсантите Ви изучават дисциплината стрелкова подготовка. На какво ниво боравят с оръжието?
- В часовете по стрелкова подготовка се запознават с различните системи и калибри оръжия. Най-вече - късо бойно оръжие и автоматично оръжие, което пък служи за охрана на инкасови екипи и банки. Не на последно място 12- калиброви, от типа ловни пушки за борба с безредици. Всичко това като устройство на оръжието, ползване и права, и задължения на самия охранител.
- Споменахте за охрана на инкасо, скоро имаше случай на кражба от охранител в Пловдив.
- Аз с инкасова работа се занимавам от 1991 г. - охрана на банки и инкасо. Всяко отклонение от инструкциите създава предпоставки за извършване на такива нерегламентирани посегателства. В Пловдив е същата работа, извършителят е изработил колегата си, “слез ми вземи закуска” и ето резултата. Той няма право да напуска колата, това е положението. Освен това в инкасовия екип задължително има трети човек - касиер. А там е липсвал такъв.
- Грешката на охранителната фирма ли е?
- Разбира се, може да се търси грешка и на банковото ръководство. То ако не предостави касиер и каже: “отивайте и се оправяйте”, вината се дели.
-От какво може да се породи, един човек да кривне от правния път? Малко ли е заплащаното, съизмерно ли е с отговорностите на охранителя?
- Причините са много - субективни, обективни. Но в случая в Пловдив, това момче, е било на задгранични мисии, то е професионален войник. За неговата подготовка няма какво да се говори. Проблемът при него е на друго ниво - имал е кредити. Аз поне така си го обяснявам от това, което слушам от медиите, имал е обтегнати семейни отношения, дори се е развел. Всички тези неща малко или много му влияят да кривне от пътя. За банковите екипи не може да се каже, че са под желаното ниво на заплащане. Но човек, когато изпадне в някаква ситуация, в която не може да се справи започва да мисли други нерегламентирани начини за оправяне на сметки. Случаят е загадъчен, в тази посока, аз поне мисля, че извършителят не е сам, има и друго участие. Разбира се следствието ще го установява, ние може само да предугаждаме някакви версии.
- Казахте, че се занимавате с инкасо от 1991 година. Имали ли сте някакви произшествия, тогава са били сложни времената?
- Имаме два случая с измами. Единият - имахме офис на “Балканбанк” през 1992-ра - 1993-а година в сграда на Община Смолян. Влиза един в банката с пистолета играчка и заставя касиерката колкото пари има - те не бяха и много, около 2000 лева, да ги даде. И  изчезва. Там грешката беше, че охранителят отишъл да хапне на обяд в барчето за десет минутки. Извършителят в това време влиза в банката,a касиерката  натиска паник бутона. И благодарение на нашите бързи действия успяхме да го задържим в Пловдив на автогарата. Той оттук хваща автобус и пътува спокойно. Смолян не е толкова голям град, а на нашата автогара по описанието ни потвърдиха, че са го видели. Обадихме се в Пловдив, там го дочакаха и арестуваха.  
- Случаят с обира на инкасото до Севлиево обаче, пак е на същата охранителна фирма, в която работеше и охранителят от Пловдив.
- За извършване на инкасова дейност има строги правила, има маршрути, които трябва да се променят, за да не са едни и същи. Без разрешение не може да се променят. Пак е допуснато нарушение, сега дали има умисъл и вътрешна подготовка или не, не мога да кажа. Всяко отклонение от инструкциите, които съществуват, води до такива истории. Имахме случай преди години, прави се инкасо от бензиностанции, магазини, една торбичка паднала под седалката на автомобила по невнимание. Иска се каса всичко по опис, как и какво се сдава. Не стоеше въпросът за умишленост, но не се водеше точна отчетност, приемаше се на доверие. И накрая като лъсна сумата счетоводно, почнахме да търсим пакетчето с парите.
- Вие сте председател на ловната дружина в Смилян, излезнахте ли в събота?
- Пернат дивеч при нас почти няма. Излизането беше просто да отбележим откриването на лова.
- Спазвате ли строгите мерки във връзка с употребата на алкохол по време на лов и светлоотразителното облекло?
- За алкохола специално, трябва да е така. Макар че за жилетките много не го приемам, но за шапките съм съгласен. Всички инциденти стават от необучени млади ловци или неспазване мерките за безопасност. Казано е, че стрелба се осъществява и извършва само по ясно видима цел. А всички нещастни случаи са станали заради предполагаеми цели, което е недопустимо.
Разговора води:
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар