четвъртък, 30 август 2012 г.

РУДОЗЕМСКО КАРА БЕЗ СПЕШЕН ЦЕНТЪР

Румен Пехливанов

5 ДНИ В СЕДМИЦАТА - РИСК
* Няма и доктор, пишат в жалба лекари специалисти от бившата МБАЛ, които уж имат договори със ЦСМП, но вместо тях дежурят медици от Мадан и Смолян, дори самият шеф - д-р Денев, разказват от миньорския град  

* Вече месец на писмото им до министъра на здравеопазването няма отговор, а депутатката д-р Даниела Дариткова и областният управител обяснили, че препратили сигнала до министър Атанасова 

* Заповедта за 24-часовото дежурство на центъра е министерска и само министър може да я отмени, напомня кметът Румен Пехливанов


Рудоземско кара без Спешен център, сочат в своя жалба до министерството на здравеопазването група лекари специалисти от закритата преди години в града МБАЛ. Медиците са алармирали Десислава Атанасова още преди повече от месец - на 23 юли, но досега нямат никакъв отговор. А положението в общината е сериозно, тъй като 5 дни в седмицата реално няма екип на Спешното. От 1 август 2012 г., когато по техни думи с разпореждане на директора на ЦСМП -Смолян, д-р Велин Денев, кабинетът работи само вечер, събота и неделя, и в празнични дни. И това става при условие, че в района няма болница, поради което през май 2010 г. по решение на министерството на здравеопазването е разкрит спешен кабинет. Сиреч тогавашният здравен министър изрично се е произнесъл, че има необходимост от такова 24-часово лекарско дежурство, което да обезпечава спешните случаи на територията на общината. С разпореждането си обаче д-р Денев променя статута на кабинета, без да се интересува, че хората остават без лекар, алармират от Рудозем. И напомнят, че ситуацията се повтаря, тъй като миналата година директорът на ЦСМП през лятото си позволил същата процедура, но тогавашният здравени министър реагирал веднага и центърът в града им проработил.
“В сградата на болницата е разположен филиалът на ЦСМП, към който дежури един екип от трима човека - на пулта сестра или фелдшер, един шофьор и един фелдшер или лекар, а те са само двама лекари.” Поради което в работните дни понякога “спешната помощ се свежда само до сестринско и фелдшерско ниво”, пишат още медиците, с което дават сигнал, че това може да коства човешки живот, тъй като нито сестрата, нито фелдшерът могат да поемат отговорност, каквато носи лякарят при по-тежки ситуации.
Имаме 3-месечни граждански договори, които изтичат през септември и на базата на отработените дежурства ни се заплаща, обясни във вторник бившият шеф на МБАЛ-Рудозем, д-р Цвятко Хаджиев, който също е давал дежурства в кабинета. Но този месец сме имали по едно-две, а за месец септември не сме включени в графика, посочи още той. За сметка на това за дежурства пристигат лекари от Смолян и Мадан, както и самият д-р Денев, който също отработва при нас дежурства, обяснява зачуден от ситуацията дългогодишният медик. И напомня, че през зимата пък техният шофьор с линейката е ходил да дава дежурства в спешния център в Девин, по заповед пак на д-р Денев.
Обясни ни, че тамошните шофьори надхвърлят позволените часове за дежурства, затова праща водач от Рудозем. Каква му е икономията при условие, че линейката пътува на 100 км. до Девин, не е ясно, разказва още той. Но бе категоричен, че здравеопазването в района има нужда от 24-часовото лекарско присъствие в Спешното.
Разговарял съм с д-р Даниела Дариткова и с областния управител инж. Стефан Стайков, запознати са с проблема, посочи и кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Смолянската депутатка, която е председател на здравната комисия в парламента обяснила, че препратила сигнала по компетентност на министъра на здравеопазването, поясни градоначалникът. От поредицата интервюта на самата министър Десислава Атанасова пак стана ясно, че тези дни е на гръцкото море, водена от смолянската депутатка. Дано там д-р Дариткова намери възможност да й обясни проблема, изразиха надежда родопчани, които още помнят, че по времето на този мандат се закри тяхната болница. 
По-важното е, че с министерска заповед е разкрит кабинетът в Рудозем през 2010 г., сиреч заповедта на директора на ЦСМП-Смолян, не може да отмени министерската, нито да ограничи действието й, както е в случая, вметна градоначалникът на миньорския град. И посочи, че е информирал за случая и БЛС.
Анета ТОДОРОВА           

Няма коментари:

Публикуване на коментар