вторник, 3 април 2012 г.

СМЪРТ В ГЬОЛА: МИСТЕРИЯ ОБГРЪЩА МИЛУШЕВИ


* Стотици риби изплуваха с обърнати кореми след разлеждането на езерото под Турлука над Смолян 
* Отрова във водата няма, сочат екоинспектори от РИОСВ но ... загадки и хипотези продължават да вълнуват рибари и граждани от квартал Каптажа и има защо                                
* ИАРА да провери случая, а и полицията - също ...

Също както в един филм от 60-те години на атомния ХХ-и век, озаглавен “Денят, в който рибите изплуваха” /за изгубена атомна бомба, ставаше въпрос/ и сега, само че у нас, над Смолян, стотици мъртви риби изплуваха. Появиха се с обърнати кореми след стопяването на леда в езерото Милушев гьол, намиращо се на входа на града, под скалата Турлука. Рибите са от видовете червеноперка, костур, слънчевка, шаран и толстолоб. Обърнати по гръб, те се стелят покрай бреговете на гьола. Като сред мъртвите екземпляри има шарани и толстолоби от по над 5 килограма. Впечатлени от тъжната гледка рибари още преди седмица са подали сигнал в Регионалната инспекция на околната среда и водите /РИОСВ/, откъдето са извършили проверка. И според експертите на екоинспекцията рибата е умряла от недостиг на кислород през тежката зима, когато езерото е било покрито от дебел лед. Тогава заради плиткостта на басейна, рибата е била притисната на дъното и се е задушила, смятат екоинспекторите. И са сигурни, че няма следа от отравяне или умишлено умъртвяване на рибата, тъй като в езерото не се влива река и няма физически замърсители в района - предприятия, мандри и др. И не коментират, и не съпоставят други обективни факти. А главният специалист по екологията в РИОСВ Катерина Гаджева е категорична: “Нашата работа е да проверим дали няма източник на замърсяване на водата и да видим кой го е направил. Проверили сме, проби са взети, но замърсител в района и отрова във водата няма. А колкото до други начини, които могат да умъртвят рибите, то ние такива не търсим, това е работа на ИАРА /Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури/ или дори на полицията да търси умишлен вредител, ако има такъв обаче...”.
Десетките килограми мъртва риба в Милушевия са истинска трагедия за рибарите. Те са убедени, че всичката риба в гьола е мъртва и той за дълго време ще остане пуст, без живот в него, тъй като в последните години не се заделят пари за зарибяване. Междувременно около езерото се носи непоносима смрад от разлагащите се обитатели. В околността пък е пълно с гарвани, лисици и кучета, които се хранят с мъртвата риба. Това обаче е втората екологична катастрофа в езерото.Преди 10 години, пак вследствие на суровата зима, Милушевияг гьол дълготрайно замръзна и от задушаване умряха стотици огромни риби от видовете бял амур, щука, толстолоб и шаран, припомнят рибари. В РИОСВ също водят статистика за подобни случаи. Жителите на квартал Каптажа под езерото са категорични, че някой трябва да поеме отговорност за случилото се и да се предприемат мерки за незабавно зарибяване, тъй като без риба езерото със сигурност ще се превърне в блато. Според гражданите е нужно езерата да се поддържат и когато зимите са сурови, периодично да се правят дупки в леда, за да влиза чрез тях кислород във водата и рибата да има какво да диша. Плюс това обаче местните хора си имат и своя хипотеза за мистерията в гьола. Според тях, напълно е възможно някои умишлено да е изтровил рибата, защото в другите езера наоколо - Киряновият гьол, например, Османовият гьол, езерата около параклиса над кв. Езерово и др., т.г. въобще няма мъртви риби от задушаване. Независимо, че те също са немного дълбоки и също напълно и дълготрайно замръзнаха през изтеклата зима. Рибари пък смятат, че вероятно във водата е пуснат хлор. А той трови. Така че основания за хипотези около загадките, за сериозна проверка на ИАРА и за евентуална полицейска намеса има.
Здравко
БЕШЕНДЖИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар