вторник, 24 април 2012 г.

РАВНОСМЕТКА: НИЗКИ СТРАСТИ ОТКЛЮЧВАТ СЕКС-ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Кирил Хаджихристев и говорителят Добринка Ангелиева


* С 21% скачат кражбите на метали за година


  Кризата отключи и най-низките страсти на силния пол в Смолянско, голям ръст бележат сексуалните престъпления. 3 блудства, 2 изнасилвания и 2 съвокупления с малолетни, са документирани през изтеклата 2011 г. Докато за предходната 2010 няма нито едно изнасилване и нито едно блудство, съпостави данните вчера по време на отчета си шефът на ОД на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев. В този случай скокът тук е огромен.
22 са общо престъпленията срещу личността на територията на областта, но тези са най-тежките, което ще рече, че издевателството над по-слабия пол, не се дооценява много в обществото като посегателство. И загърбване на европейските норми на поведение и демокрация. Ужасяващите хроники от съдебните протоколи са явно доказателство затова, което се шири сред по-младото поколение, у което надмощие намира животинския нагон. И желанието да изиграят на живо гледаното от порнофилмите, дори и против волята на другия участник в “забавлението”, какъвто бе случаят с ученичката от село Триград, чиито насилвачи 3 години след посегателството, преди месец получиха окончателни присъди.
77% от престъпленията против личността са разкрити, в това число блудствата, изнасилванията и едно отвличане на бизнесмен, което стана в района на Средногорци.
Скачат и кражбите на метали- с 21%, заради безработицата. Едва ли не на всеки подземен кабел се гледа като жица за скрап. От общо 263 кражби за 2011 г., 98 или 37% са на предмети от метал. 61.22% от тези кражби са разкрити, сочи още докладът на полицията за м. г., изслушан вчера от зам.-главния секретар и директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност гл. комисар Станимир Флоров, областния управител инж. Стефан Стайков, кметът на Смолян, представители на съдебната система, прокуратурата и полицията.
31% ръст имат и домовите кражби, краде се всичко, което може да се препродаде или да влезе в употреба. Затова в Смолянско са си поставили задача №1 овладяване престъпността в малките населени места. И засилване на полицейското присъствие, за да не страдат обикновените хора. В изпълнение на това вече е изготвен график, напомни комисар Хаджихристев.
Затова пък Смолян има 3 пъти по-ниска престъпност от тази в страната, 437 са престъпленията в Смолянско срещу 1457 в страната на 100 хиляди души население, сочи извадката. А разкриваемостта за изтеклата година е 71.78%.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар