петък, 20 април 2012 г.

ПРЕДИ 1000 Г.: МАЛКИ ДАНЪЦИ - ГОЛЯМА ДЪРЖАВА, СЕГА КЪДЕ СМЕ?

цар Самуил
1001 година, царят е Самуил, държавата е от Будапеща до Одрин и от Днепър до Адриатическо море. Никога след това територията й няма да е толкова голяма, а тогавашните й данъци са направо нищожни. Крина жито, стомна вино, повесмо вълна - годишно за всяко домакинство с по чифт волове, каквото било средното, сочат византийските летописи. Дори да го удвоим и утроим, налогът пак е поносим за земеделеца, който си вади хляба от земя. Това кара Вардарска Македония да се присъедини към България, но летописите не пишат за война.
Сега Институтът за пазарна икономика изчислява, че 4 месеца работим ангария за държавата, което ще рече до 20 април. За разлика от предната 2011 г., когато са били 5 месеца. Но пък вече имаме и 4 месеца повече работа за пенсия, след вдигнатия праг от 2012-а.
Част от най-бедните слоеве още не могат да простят на тройната коалиция за плоския данък, който ги прати в "десета глуха". И с удръжките доходите им паднаха под минималната заплата, а уж се качиха от 180 лв. на 240. 10%-те обаче продължават да шестват и при това правителство, което пак облагодетелства най-платежоспособните.
А Самуиловата България, само я четем по учебниците...

Няма коментари:

Публикуване на коментар