сряда, 25 април 2012 г.

БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА КАЦНА НАД УМАРСКОТО ДЕРЕ


Йовковата бяла лястовичка кацна над Умарското дере под Кабелния завод в Смолян, за да докаже, че духът на родопчанина да прави нещо в името на хората, не е умрял. И беднотията не го е пратила в миша дупка, щом сърцето тупка и иска да помогне. Нови парапети се белеят от далеч, а техният майстор Замфир Манчев дори във вчерашния дъжд бърза да ги покаже, за да се гордеят смолянци, че имат човечни съграждани.
Парапетът беше изгнил, а хората които бързат от кв. Райково за работа в кабелния завод или за “Кокоимпекс” минават на пряко от ранна пролет до късна есен и е опасно, обясни бай Манчо, който сам преди 5-6 години на доброволни начала поднови самия мост. Пак с материали на доброволци. Сега отишъл в смолянското горско, а от там инж. Йорданка Кацарова издирила фирми да помогнат.
Бях готов в баира да сека, за хаир ще е, но ме придупредиха, че пак е незаконно, обяснява с полуусмивка 77-годишният родопчанин, известен с многобройните си чешми, правени из целия регион. Данчето обаче, като по-чевръста, се разтърча и ме свърза с Исмаил Боризанов, чиято фирма “Баритранс” ЕООД от Смолян даде 30-ина яки дървета за парапета. Материалът не е евтин, още повече, че трупите са дълги до 10-ина метра, отбеляза бай Манчо. Но човекът реши, че ще даде рамо. Като почнах да дялам и кова пък райковци ми помогнаха - Симеон Топузов, Ботьо Блатев и Светлозар Инджакаров. Така дружно подновихме парапета и дори в калта, може да се минава. Хората има къде да се опрат, без да се страхуват от придошлите води на реката, обяснява още мъжът, който е взел присърце поддръжката на дървеното съоръжение. И го гледа като своя рожба, след като веднъж го е подновил изцяло.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар