петък, 20 април 2012 г.

ПРЕДИ ЗАБРАНАТА - РОЖДЕНИК ИЗМЪКНА 20 КГ. СОМ


* Запалени рибари се събраха на яз. “Кърджали”, но рекордьорската слука споходи Юлиян Сербезов

Запалени риболовци, както всяка година, правят няколко - дневно закриване, имайки предвид забраната за риболова през пролетно-размножителния период, влизащ в сила от 17 април. Така започна историята с много приятни моменти край водата и фантастичен финал, на който могат да завидят дори от “Хоби” ТV.
Събрахме се около 10 човека с 5 лодки и решихме да се разходим в събота сутринта до яз. “Кърджали”. Пристигнахме на предварително уговореното място и до обяд приготвихме лагера. Както винаги не липсваха шатри и палатки, събрахме дърва за вечерния огън, след което с нетърпение пуснахме лодките на вода. След дългата зимна почивка, нямахме търпение да влезем в зелените ширини. Преди да отплаваме, Юлиян (Дъвката) подметна, че вечерта ще черпи - бил помъдрял с още една година. Но никой не подозираше какво точно го очаква...
Тази година, за разлика от миналите, има забрана за риболова на бяла риба и щука. Затова обект на нашето ловуване са всички други хищници, които са в язовира: костур, кефал и великана на сладководните води - европейския сом. Е, разбира се хванаха се и няколко бели риби, които веднага бяха върнати във водата. В това време на годината, когато тя е още студена, а в водоема беше 11 градуса, най-малко може да очакваме появата на сом. Но веселата част тепърва предстоеше.
Изведнъж, както си влачех, (риболов с изкуствени примамки от лодка) усетих силен удар, въдицата ми се сви и направо щеше да се счупи, заразказва после Юлиян Сербезов. В първия момент не можах да разбера какво става, риба ли съм закачил или някакво дърво във водата. Но като започна да дърпа стана ясно, че е голямо животно - похвали се късметлията.
Не повече от 5 мин. бяха нужни на всички колеги да се съберем, и ако се наложи да помагаме при ваденето. Битката със звяра беше голяма, имаше дърпане, отпускане, пак дърпане и пак отпускане ... докато единият от двамата се измори и предаде. За лош късмет на гигантската риба, въдичарят победи в едночасовата схватка, и в кепа се озова 20 кг. сом.
Толкова викове имаше при ваденето, че всички по язовира разбраха за случващото се. Вечерта пийнахме и хапнахме с почерпка от късметлията. Е, това вече е най-хубавият подарък за рожден ден, какъвто рядко се случва. Но му пожелахме още много такива рекордьорски слуки през годината.
Боян СТРАХИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар