петък, 12 юни 2009 г.

ТРАГЕДИЯ В СМОЛЯНСКИ ХОТЕЛ ДВА ТРУПА И ЖИВО БЕБЕ

Два трупа останаха след разиграла се драма в смолянския хотел “Соколица” в четвъртък привечер. Полицията нищи версии за самоубийство и убийство. 10-месечно бебе остави 33-годишната майка Гюлшен Сали, която трябвало да се омъжи за 34-годишният Младен Златков, пуснат от отпуск от ТПО-то в Смолян същия ден.
В 18.30 часа на тел. 112 се обажда служител на хотела, който бил в котелното, но чул удара от падането на тялото на млада жена. И потресен, веднага е позвънил, обясни вчера шефът на ОДП комисар Кирил Хаджихристев. Пристигналият екип на Бърза помощ само констатира смъртта, а полицията блокира хотела. Първите 4 етажа са използваеми, а останалите нагоре са в ремонт. Докато униформените са на 4-ия етаж, виждат мъж, който се показва на 11-ия и обяснява, че ще се хвърли от там, защото е недоволен от съдебната система, осъден е несправедливо. Разговорът между него и полицаите трае 2-3 минути, никой не успява да стигне до него през това време и младият човек се хвърля пред очите им. Часът е 19.20, или по-малко от час след първата трагедия с жената.
Оказва се, че това е Младен Бойков Златков от неделинското село Диманово, който е в ТПО “Герзовица” от 28 декември м. г. Там изтърпява 2.6 годишна присъда за изнасилване на лице, ненавършило 16 години. Присъдата е на кърджалийския съд, преди това обаче той има друга присъда от 2004 г. за блудство, отново с непълнолетно лице, сочат полицейските масиви. От 2010 г. обаче живее на семейни начала с Гюлшен, с която са в много добри взаимоотношения, според началника на затвора. Жената е идвала често да го посещава там, а и в смолянската болница, където се наложило да го оперират. Заради нея бил поискал 12-часов отпуск същия ден, за да си събира документите за граждански брак. И да припознае детето й. Именно това бебе намират униформените в наетата от мъжа стая, на името на Гюлшен, която пристига от Кърджали в 11 часа преди обяд. Никой в хотела не е чул скандал, преди да се разиграе трагедията. В стаята не са открити нито алкохол, нито упойващи вещества. Има единствено храна. Няма и първоначални данни жената преди това да е малтретирана, въпреки че съдебен медик присъства на огледа на тялото й още в четвъртък вечер на местопроизшествието. Аутопсията обаче даде малко по-категорични данни. Смъртта е настъпила вследствие масивен вътрешен кръвоизлив, причинен от падането. Младен е изтърпял до момента 8 месеца от присъдата си и винаги, когато е излизал в отпуск, е съобщавал, че ще го прекара на адреса на жената в Кърджали. Той има 4 деца от друга жена, едно от които е починало. Гюлшен пък има по-голямо 10-годишно момче от друг брак.
За намереното в заключената стая бебе се е погрижил екип на Бърза помощ. От вчера то е настанено в детския дом в Широка лъка, където може да остане до 3-годишната му възраст. Записано е като Мадлен Гюлшен Сали, т.е. на името на майката, затова нейният баща, майка или сестра, ако подадат молба до Агенцията за социално подпомагане, могат да поискат осиновяване и да отгледат детето. Ако, разбира се, социалните одобрят, че имат условия затова.
Работи се по няколко версии - освен самоубийство и умишлено блъскане, поясни вчера комисар Хаджихристев. Капки кръв, останали от жената в стаята сочат, че се е опитала да се нарани с остър предмет, но това е станало най-вероятно, без мъжът да е бил там по онова време. И в последствие тя да се е хвърлила от терасата. Младен пък е оставил тефтерчето си на горния етаж, преди да полети от него. На последните две страници е записал, че си отиват две влюбени сърца, сочат от полицията.
Страниците са вид легитимация на мъжа, че той не би причинил нищо лошо на Гюлшен. Вероятно след смъртта й, той не е виждал никакъв изход за себе си и е очаквал след две присъди да му лепнат и трета - за убийство. Осъзнавайки това, идването на полицаите, колкото и успокояващо да са му говорили, е подействало като катализатор, да вземе крайното решение за себе си. И да се хвърли отгоре. Само и само да не изтърпи ново дело, съдебни зали и всичко останало, което е преживял при двата съдебни процеса.
Остава обаче въпросителната - ако са доказани престъпленията, за които е оъсден, защо са толкова ниски наказанията му? И наистина ли е бил невинен?
След смъртта му тази истина едва ли ще излезе, както и онази, поради която и двамата са стигнали до фаталния край, която обаче засяга непоправимо съдбата на едно 10-месечно дете, което губи майка. А няма да има и баща.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар