четвъртък, 3 ноември 2011 г.

МАНДРАЖИЙКА ПОДРЕДИ 420 КРАВИ НА РАФТОВЕ

* Смилянската млекодайна би швейцарската Милка


Виждали ли сте крава-чаша, крава-солничка, крава-пепелник, крава-захарница, крава-пулверизатор, крава-сапунерка, крава-мартеничка и още: крава на ски, крава на скейтборд, крава-съблазнителка, крава с японско кимоно, крава - сексмашина... Ако не сте, идете при Милкана в “Млечен дом” в смолянското село Смилян, там, където в мандрата “Родопа Милк” произвеждат висококачествени кашкавали и сирена, нашенски и чуждоземни. Милкана Йорданова, председателката на кооперацията, ще ви изненада не само с асортимента си от млечни продукти, но и с уникалната си колекция от фигурки на крави. Над 420 кукли и скулптурки от различни материали и модели, с различна големина и пози, попълват рафтовете във фирмения магазин и заведението й към хотелската база. С всеки ден броят им се увеличава. Можете с часове да ги разглеждате в захлас, защото са безкрайно забавни и създаващи настроение. Изработени са с неподозирано въображение и нито една фигурка не се повтаря. Милкана е кръстила колекцията си “Подаръци от приятели”. Всички нейни гости знаят с какъв подарък могат да я зарадват - с някоя интересна нова фигурка на крава и най-старателно й носят модели от Холандия, Испания, Белгия, Унгария, Австрия, Швейцария, Япония, Франция. Последното попълнение на колекцията пристигнало по пощата - пакетът с дървената фигурка бил изпратен от посланика на Швейцария Томас Фелер. Той гостувал на млекопреработвателното предприятие, което стартирало през 90-те години с помощ по програма на швейцарското правителство. Обещал, че ще се включи в колекцията и изпълнил обещанието си.
Две от кравите са “баш европейки”, защото са донесени от Брюксел от бившата евродепутатка Душана Здравкова. Весела бяла крава, закичена с цвете, е спомен от актьора Мариан Бачев. Известният детски кардиолог Стоян Лазаров и съпругата му Илиана също фигурират със своя фигурка в колекцията. Най-старият екземпляр, с който основоположничката на колекцията - Кети от Швейцария, слага началото, се е появил още през 1973 година. Това е крава-кокетка с дълги извити мигли и звънче на шията, а 38-те години въобще не й личат. Оцеляла е, макар много деца да са играли с нея. Американската кукла, разбира се, се казва Доли - тя върви в комплект с два гюма, пълни с мляко. Двойката влюбени крави са от Испания, а кравата-магнитче е от Златоград. Има дори “заспала крава”. Тя е от Испания и води стадо от темпераментни бикове. Най-голямата фигура, издялана от трупи и парчета дърво в естествена големина, посреща всички посетители на входа на комплекса от млекопреработвателно предприятие и къща за селски туризъм с китно подреден двор и живописно оформени кътове за сядане и почерпка. Тя естествено е смилянска и бие по всички показатели швейцарската Милка. Колекцията на Йорданова някакси съвсем естествено набъбвала през годините, заедно с разрастването на мандраджийския бизнес на собственичката. От 1994 година Милкана започнала този вид дейност и уреждането на мандрата си в Смилян. Където и да отидела, всички я питали “Какво правят вашите кравички?”, защото я свързвали със съдбата на млечното говедовъдство в Смолянския край, за чието успешно бъдеще Милкана се бори неуморно от началото досега. Тя е начело и на Сдружението “Планинско мляко” и непрекъснато се опитва заедно с други неправителствени организации да воюва за истински, адекватни мерки и стимули за родното животновъдство.
Милкана Йорданова
Приятелите й започнали да й подаряват сувенири в образа на крава и тя ги подреждала на видно място, нови посетители ги виждали и от своя страна също й носели следващите сувенири. Така неусетно сбирката преминала в истинска колекция. Тъй като в “Млечен дом” идват много семейства за отдих в планината с децата си, стопанката закупила бели макетчета на крави и подходящи бои, които предоставя на малките гости да ги оцветяват според въображението си. След това имат свободата да си вземат за спомен шарената фигурка или да я оставят в колекцията.
Унгарската българистка Андреа Генат от Будапеща много обича да изненадва домакинята по време на своя престой в селското хотелче към мандрата “Млечен дом”. Остава по 4-5 дни и всеки ден изважда от багажа нова кравичка, която прибавя към колекцията. Андреа толкова е съпричастна към темата, че двете заедно с Милкана събраха и издадоха книжка с вицове за крави, бикове и телета “Трева за пиене”. Защо се нарича така? Защото кравата е цяла централа, която превръща тревата в годна за пиене уникална течност - млякото. Щом престанем да приемаме мляко от нашите майки, Господ ни дава да продължим живота си с млякото от кравата - 90% от това, което консумира човечеството в цял свят, е краве, “пишат авторките в своето въведение. Книжката, разбира се, е весела, буди смях с шегите и вицовете си. Но поводът за нейното написване е много тъжен и сериозен: “Надяваме се да надделее разумът и тази касапница, която се задава за малките стопанства, да не се случи и да остане само в спомена за осъзнатите грешки на политиците. Издаваме нашата малка книжка за тези божествени същества със заявката, политиците да се осъзнаят и да признаят, че в Родопите една или две крави представляват ферма. Най-малко заради това, че точно за тези кравички се косят ливадите и така се поддържа природата с нейното безценно биологично разнообразие, с което толкова се фукаме пред света. Пък като се посмеем, по-лесно ще им простим греховете и ще вървим напред. А ако не дай си Боже, не надделее разумът и не се спасят и малкото останали кравички в Родопите, да се молят Господ тях да спасява.” Така с простички думи Милкана е описала голямата си болка от липсата на грамотна политика за млечното говедовъдство в планината. Родопската кравичка Минка, която по нищо не отстъпва и дори превъзхожда наперената швейцарка Милка, е обречена на заколение от катастрофалните напъни по “големите неща” - големи ферми, големи фабрики, глобализация и унищожаване на вековни традиции и древни практики, от липсата на национална идентичност в животновъдството ни. И пагубната политика у нас в последните 20-на години.
Илия АНГЕЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар