петък, 16 декември 2011 г.

РОДОПИТЕ ЩЕ СТАНАТ РЕЗЕРВАТ ЗА МЕЧКИ


Бъдещето на Родопите ще се свързва все повече и повече с дивата природа. Не защото горските стопанства са най-много в региона спрямо бройката населени места, а защото дивото ще измести питомното. Сиреч без театър, духов оркестър, без ансамбъл, със затворени болници и училища, духовността вече отстъпва място на прагматизма. А според него освен природа в Смолянско друго няма.
Мечките са най-много у нас на глава от населението, слизат до селата без да се боят. И вместо да се чудим как да поминуваме, не ни остава нищо друго, освен да се примирим. Кадърното ще си търси препитанието в Пловдив, София и в чужбина. А тук ще останат старци на доизживяване. И мечки.
Освен сафарита за чужденци, друг поминък не се очертава. Но пък ще има валута, хищниците са защитен вид в Европа. Що пара ще се направи. Е, няма да се сеща никой, че тук е било родното място на клиничната медицина или пък на митичния Орфей. Но от това не се печели. Защото ако с това се правеха пари, нямаше да затриваме с лека ръка нито театри, печелили “Аскери”, нито ансамбли, пратили “Дельо хайдутин” в космоса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар