петък, 16 декември 2011 г.

С РЯЗАНЕТО НА АНСАМБЪЛА: БЕЗ МАЛКО ДА ЗАКРИЯТ БЪЛГАРИЯ В РОДОПИТЕ

НИКОЛА ГИГОВ
 * Това е най-големият срам, който можем да понесем, напомни писателят почетен гражданин на Смолян Никола Гигов * Не може оптимизацията да е за сметка на основна дейност като културата, възпротиви се на новопредложената структура без основни мотиви социалистът общински съветник Милко Гавазов *Най-конвертируемият продукт е българският фолклор, нека има и други като Валя Балканска, напомни Стоян Иванов от Вот * От къде да отрежем, имаме 11 млн.лв. борчове, ще останем без ток и заплати, заяви пък кметът Николай Мелемов

  Без малко да закрият България в Родопите. Това излезе от предложено на ОбС-Смолян, вчера отрязване на Държавен ансъмбъл "Родопа" от структурата на Общината.

Към тази мисъл наведе общинските съветници писателят Никола Гигов, на който като почетен гражданин на Смолян бе дадена думата на заседанието. Това е най-големият срам, който можем да понесем, да защитим ДА "Родопа" от това посегателство, то не е от липса на пари, пари винаги ще се намерят, извиси глас още Гигов. Бил съм с певците на Рожен, в Смолян и на Копривщица, виждал съм как се вдигат пред тях 5 хиляди души на крака. 300 хил. народни песни сме създали, които са гордостта ни пред света, заяви още той.
Преди самата сесия пък, във фоайето на заседателната зала певците, танцьорите и музикантите на ансамбъла танцуваха, свириха и пяха като за последно. Те не бяха подготвили в своя защита нищо друго, освен оръжието което имат - песента, с която 52 години ансамбълът весели махали и паланки, села и градове у нас, а и по света. Няма кмет на Смолян, за когото да не са свирили, независимо от коя партия е той. През десетилетията няма кмет и на селище в Смолянска община, на който да не са изнесли концерт било за събор, било за празник. И пред чиито гости да не са се отсрамили. Кой управленец е вадил пари да плаща на ансамбъла?! Приемали са ги като росата и слънцето, които галят тревата, за да расте. Но вчера малцина надигнаха глас да кажат колко безценен е ансамбълът, нещо за което напомни на дискусия с театралите преди месеци в общината екскметът Дора Янкова.
А искането "Родопа" да се самоиздържа, при условие че това са към 250 хил. лв., е невъзможно по думите на нейния ръководител Кичуков.
Плаче ми се като виждам какво става, заяви пред сесийната зала с насълзени очи и космическата Валя Балканска, чиито глас се е развивал именно в ансамбъла.
Благоевград, Варна, Русе, Видин, Плевен и Ямбол имат ансамбли, които са на общинска издръжка. Могат да се намерят други решения, няма оправдание едно закриване, заяви и общинският съветник от БСП Димитър Кръстанов след повече от час дебати в залата. И предложи бюджет и структура на Общината да се гледат заедно, с което поиска точката да се отложи за следващо заседание. Часове преди това, още при гласуване на дневния ред, съпартиецът му Милко Гавазов поиска 5-та точка, която засяга новата структура да бъде отеглена от вносителя, тъй като има много радикални промени, които не са обосновани. Той не прие мотивировка от 2-3 реда за закриване на ансамбъла, духовия оркестър, звената за горите и общинския инспекторат и кучкарника. Гласовете на 28-те присъстващи общински съветници се разделиха по на 14, като двамата съветника от ДПС и независимият Димитър Кисьов не приеха предложението на Гавазов, а гласуваха с ГЕРБ точката да се гледа.
Данчо Киряков оспори гласуването, но гласовете се потвърдиха отново. При което първоначално ръководещият заседанието Филип Топов обяви, че предложението на Гавазов се приема, което предизвика бурни ръкопляскания от страна на членовете на ансамбъла в залата. После обаче дойде порязването, че не се приема. Искането на Топов за ново гласуване обаче не мина, тъй като по думите на Димитър Кръстанов регламентът не позволява.
Кметът Николай Мелемов пък сам оттегли докладната си за окрупняване на кметствата в Смолянска община, което става за втори път.
Самото гласуване на дневния ред с точката за новата структура, събра 18 гласа "за", против бяха само 9 от съветниците на БСП, докато социалистът Димитър Кръстанов и Стоян Иванов от ВОТ гласуваха "въздържали се".
Имаме 60 хил.лв. в сметките, а задлъженията ни са 11 млн.лв., трупани с години от ток, горива, храна за децата, или за каквото се сетите, заяви градоначалникът Николай Мелемов. Когато станат съкращенията тези разходи няма да намалеят, но ще запазим дейностите на общината и ще можем да плащаме заплати, а и сметките за тока, който могат всеки момент да ни спрат, предупреди още той. Като обяви, че е пратено писмо до Министерство на финансите и до Министерство на културата, ансамбълът да мине на държавна издръжка.
Не можем да кажем нека махнем хората, че да намалеят разходите, не може оптимизацията да бъде за сметка на една основна дейност каквато е културата, опонира Милко Гавазов, с което предизвика ръкопляскания в залата. Ако приемем с лека ръка да закриваме емблематични институции, ще обречем Смолян не само на административно, но и на духовно затихване, вметна Гавазов. И поиска да се изслушат ръководителите на тези звена, които се закриват, както и поименно гласуване на разбивките по новата структура.
Преди 30 г. учехме на свещи и не ни пречеше в училище, а вие сте гласували 4.5 млн.лв. за подмяна осветлението в училищата, колко години щеше да се издържа ансамбъла с тези пари, обърна се Мелемов към дългогодишният съветник Гавазов.
Общината има 28 хил. дка гора, но няма приходи от нея, затова искаме да вкараме ред, ако има приходи, ще има пари и за култура, отбеляза кметът.
Това съкращение ще подобри ли финансовото състояние на общината, 95% от данъците ни вървят в Републиканския бюджет и само 5% са за общините. 50% от тях са с проблеми, защото има дисбаланс между приходи и разходи, с които са натоварени като отговорност. Каква е ролята на държавата за издръжката им, попита Иван Апостолов. И директно поиска размера на обезщетенията, които ще се изплатят на хората, които ще бъдат съкратени. Какво лошо има децата да учат на светло и да се асфалтират улици, апострофира той репликата на Киряков, че 20 млн. лв. са отишли затова. Над 119 млн.лв. пък са осигурени по проекти, напомни още Апостолов.
Никой не оспорва вашата победа на вота и вашето право за структура, но това са хора и съдби, напомни пък Стоян Иванов. Нас не сте ни търсили за мнение и не би следвало да подкрепяме вашата структура. Но единствено най-конвертируем продукт е българският фолклор, направете всичко възможно да бъде запазен - с цената на други лишения. За да има и други като космическата Валя Балканска, препоръча още Иванов.
Къжете от къде да се отреже и ще го направя, изрази готовност Мелемов. Докато съпартиецът му Костадин Каранлъков отбеляза, че само 900 лв. са постъпилите приход за м.г. за ансамбъла, от които 800 лв. са от БСП. Как да се издържала структура, която имала само 12 концерта за година. Този минус обаче не е в градината на танцьорите и певците, а на ония, които не са си плащали, защото вероятно има и такива.
Не мога да си представя Родопите, България и космоса дори без ансамбъла, заяви и Бойко Младенов от ДПС. И подчерта, че предложил съставяне на комисия от общински съветници, която да търсела друга форма за финансирането му, обръщайки се към кмета от когото поиска да чуе друга алтернатива за "Родопа", с което отвори вратичка на градоначалника.
Управлението е в ръцете на изпълнителната власт, тя избира, няма нужда от комисия, възпротивиха се с основание от БСП. Но обявиха, че ще отстояват духовността в Родопите.
Не искам да закриваме ансамбъла и в него, и в духовия оркестър имам приятели, но оставаме без заплати, заяви отново Мелемов.
Сипещите се от страна на общинските съветници предложения, хвърли в грешка председателстващият Филип Топов. Искането на Гавазов за гласуване пункт по пункт на структурата не мина - 13 общинари само дадоха "за", "въздържали" се оказаха 2-ма, останалите -"против".
Желанието на Кръстанов да се отложи точката за следващо заседание, за да се доработи, накара гербаджията Киряков да поскочи, че такова предложение вече било гласувано в началото на заседанието. Мнозинството обаче не се възпротиви, тъй като се видя в задънена улица. И в крайна сметка предложението събра 15"за", двата гласа на ДПС гласуваха "въздържали се", а ГЕРБ остана твърдо "против" с 12-те гласа. С това гласуване като че ли индикациите в ОбС-Смолян, започват да се избистрят и на страната на Бойкоборисовата партия застават хората на Доган.
Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар