петък, 16 декември 2011 г.

СПА-КОМПЛЕКС "АЛЕКСАНДРОВИ КЪЩИ" БОРИ СЛАБИЯ СЕЗОН В ЗЛАТОГРАД

* На 90 души от хотелския бизнес дава хляб възроденият Ареален комплекс на Александър Митушев, който се разраства повече от десетилетие...

Александровите къщи ще борят мъртвия сезон в Златоград, който почва от ноември и свършва през март. Пълната с почиващи през лятото най-южна за Смолянско, окъпана от слънцето община трудно дава работа през зимата. Най-новата къща “Александровата”, която е цял СПА-комплекс, вече отвори врати с грандиозен за мащабите на областта ресторант с 350 места, носи духа на Възраждането. Тук обаче са си дали среща по неповторим начин старинните технологии и съвременните достижения на науката и техниката. Проектант на етнографския ансамбъл е собственикът на Ареалния комплекс в стария град, Александър Митушев.
Ресторантът вече е показал своите достойнства, поемайки първата си сватба тази есен. Това е и предназначението му - неповторим уют в нестандартна обстановка получават клиентите, избрали го за кръщенета и юбилеи или за конференции, тъй като залата е оборудвана за симулантен превод. Тя притежава и собствена мултимедия. А обектът, както и останалите 5 къщи на Митушев, е с перфектно подбран персонал. 20 души вече са назначени в него, а от Великден, когато ще се открие и хотелската част на комплекса, заетите може и да се удвоят. Причината е, че Александровата къща има проектиран не само вътрешен и външен басейн, но и сауна, турска баня. Ще има възможности за балнеолечение и масажи, физиотерапия, пояснява нейният собственик. А термалната вода на Златоград е известна с лековитите си достойнства из цяла България. И докато собственикът на “Бултекс” показва неповторимото съчетание от различни стилове, характерни за българското възраждане, гостите му откриват красотата, която българинът от векове е събирал, за да вплете в клонките и цветенцата на дърворезбованите тавани.
Тъй наречените одаи вече са претворени в ресторанта. Тук среща са си дали тревненската школа, самоковската, банската, пловдивската и златоградската. Дърворезбите са дело на майсторите от ателиетата, възродени преди повче от 10 г. от Митушев в стария град. Розовите гюлове, характерни за пловдивските къщи, са изписани по стените досущ като в одаите на стария Пловдив. Оджакът на огнището вече е грейнал, а медените ковани съдове са намерили достойно място по лавиците на импровизираните стаи.
2700 кв. м е разгърнатата площ на СПА-комплекса, но гостът остава очарован още от външния му вид заради неповторимото съчетание на дърво в цвят череша и бял камък. Жива музика всяка вечер весели клиентите, един път седмично звучи и базуки, чиито изпълнители идват направо от Гърция. Развитието на механичната музика - от най-старите грамофони с фунии до радиоприемника, е намерило място в своеобразната музейна сбирка, разкрита пред очите на посетителите.
Барът пък е съхранил достолепието на древните съдове за вино, чиито реплики прескачат от IV - ХIV век, когато древните траки по нашите земи са приемали гроздовия елексир за дар от боговете и са му придавали значение на течност, даряваща вечен живот.
Специално кътче е отредено и за музикалните струнни инструменти, които издават най-нежната музика за душата. Те са действащи и могат да влязат в употреба на момента, напомня Митушев.
А всички достойнства на СПА-комплекса гостите на Златоград ще оценят и сами, тъй като минават покрай него още на влизане в града.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар