четвъртък, 22 декември 2011 г.

ПОБЕДА - БОЙКО БОРИСОВ: ДЪРЖАВАТА ПОЕМА РОДОПСКИЯ АНСАМБЪЛ...

  Ансамбъл “Родопа” няма да бъде закрит. Това стана известно вчера, сряда, в София. А новината оповести лично премиерът Бойко Борисов. И предложението за това вероятно ще се внесе за разглеждане в МС още следващата седмица, а как ще се формулира то - като Постановление на МС или като Решение, ще стане известно след обсъждането и приемането му, поясниха от правителствената прес-служба. Но до Нова година всичко ще бъде напълно ясно, увериха от там. Защото каквото каже Борисов, то - става.
Своята ангажираност към проблема с Фолклорен ансамбъл “Родопа” публично обяви министър-председателят Борисов. Ще се търси и вземе правителствено решение, за да не се закрие, а да се запази уникалният Родопски състав, посочи премиерът пред журналисти след инициатива в столицата за подкрепа на приемните грижи. Но със сигурност ще го има, Държавата изцяло ще поеме издръжката на 51-годишната фолклорна формация - певци, танцьори, музиканти И предложението за това ще се внесе и разгледа в заседание на МС.
Докладна записка на кмета на Смолян Николай Мелемов за закриване на ФА “Родопа”, с цел икономия на харчените за ансамбъла средства - 230 000 лева годишно, буквално взриви обществеността на Смолян и страната. Не само културната общественост. И в резултат заваляха протести от всички страни, появиха се стотици коментари и позиции в множество медии - вестници, сайтове и др., изпълни се с отрицание на докладната и “Фейсбук”. Само до момента там почти 1100 са подкрепили запазването на ФА”Родопа” и са оприличили кмета Мелемов, внесъл предложението си в ОбС, на какво ли не... Слава Богу, че докладната му в ОбС не мина. Но Мелемов, впрочем, официално оповести, че е направил и предложение държавата да поеме издръжката на ансамбъла. Така че сега не само заради масовите протести и нарасналото напрежение в обществото, а вероятно и заради личното настояване на кмета Мелемов в Министерството на културата, във Финансовото министерство и пред министър-председателя, премиерът Бойко Борисов сам решава проблема. Така че хората от Ансамбъла и хилядите, които се надигнаха в защитата му, вече могат да си отдъхнат. Фолклорен ансамбъл “Родопа” ще има. Честито!

Няма коментари:

Публикуване на коментар