вторник, 20 декември 2011 г.

СКАНДАЛ В ПАМПОРОВО: ВРЕМЕННИ ЛИ СА ВРЕМЕННИТЕ ОБЕКТИ?

 Скандал зрее в Пампорово, а всеки надникнал в курорта под Снежанка се пита “преместваеми ли са преместваемите обекти”. Или поне тези, които са вдигнати с такъв статут. Атаката на областния управител инж. Стефан Стайков за презастрояването на ски курорта, заявявана почти две години, вече стихна. А запознати със ситуацията в Пампорово коментират, че обектите, вдигнати като временни на връх Снежанка за послединте 2 г., само са сменили стопанина си. Сиреч вместо да се съборят като незаконни, както ставаше по морето, сега са сменили само наемателите си. Дали е така, не можем да твърдим, а дали инстанциите ще ни осветлят по въпроса, ще видим. Сезонът тръгна преди седмица, но никой не коментира нито схема на обектите в Пампорово, нито как ще се стопанисват тази зима. За по-голяма прозрачност миналата година току преди старта на туристическата зима Община Смолян постави ребром въпроса и обект по обект пред медиите, всички получиха становището на архитекти и общинари.
Сега има тишина, в която обаче се чува бученето заради две изникнали къщички току на плаца в страни от хижа “Студенец”. А зачудени туристи питат как е възможно такова застрояване, което оставя проход едва 5-6 метра разстояние за връзка на пистите със спасителя например, а от тук трябва да минава не само моторната им шейна, но и по-голяма машина, за да извлича при необходимост пострадал.
По думите на околните съдържатели между двата тура на изборите са изникнали каса и ски-гардероб, която е уж за състезателите, които ще дойдат за Европейската купа, на която ще домакинства курортът. Казваме “уж”, защото състезателите си носят комплектите за ски, ваксата и всичко необходимо им за надпреварата и едва ли ще ползват ски гардероба, да не говорим пък за касата.
200 лв. се плаща за разрешително за временен обект, така че от това дори Общината, на чиято територия е той и която дава разрешителните, не печели, категорични са запознатите с правилата за строителство. Но какво значи временен обект, при условие че има отлят бетон, плочки и т.н.
Жалба срещу двата новоизникнали обекта има внесена в областата управа и в община Смолян, но досега по случая не се е произнесла нито една институция, обясняват жалващите се, които са събирали цяла есен подписи. Затова пък при идването си в курорта, дарилият наблизо чешма Шефкет Чападжиев споделил изумлението си от градежите. И питал кой е позволил това унищожаване на Пампорово. Американизиралият се родопчанин бил потресен от факта, че сочените у нас за големи инвеститори не ценят природата и не я издигат в култ, ами сипват бетони без мярка. Нещо повече - врътката по чл. 56 от ЗУТ им дава право и да не плащат никакви данъци, тъй като се касаело за временен обект - за една година, което още повече развълнувало бизнесмена.
Кулата на връх Снежанка е била със статут на стратегически обект, който забранява около нея строителство. Това обаче не прави впечатление на властите, които не само че не сринаха заведенията наоколо, на които се каниха пред медиите дълги години, ами разрешиха преди около година още едно - на “Пампорово” АД, което също е с временен статут. То не е за повишена сигурност на туристите, а най-обикновен ресторант, сочат пак от курорта. И чакат да видят дали някой ще се заинтересува от строителството или ще излезе вярна приказката: “кучето си лае, а керванът си върви”. Но у нас вече и кучета се отказват да лаят, защото не виждат смисъл.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар