четвъртък, 22 декември 2011 г.

ФОТОГРАФИИ ОТ ТРАКИЯ И РОДОПИТЕ ЗА 100 Г. ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

Бляскаво откриха ремонтирана зала
* С военните архиви Държавната агенция качва от октомври поименно биографична справка за загиналите за България във войните ... * Иво Хаджимишев ще дари и изложба от стъклените плаки на Крум Савов, които на времето са стигали чак до Лондон

С великолепна изложба с огромни фотоси, направени преди век от д-р Богдан Филов, откриха в четвъртък вечер възстановената зала на Държавния архив в Смолян. Архивари - бивши и настоящи, музейни работници, култур-трегери и граждани, се докоснаха до извора на богатата колекция фотографии, намерени и възстановени от българският фотограф Иво Хаджимишев през 2009 г.

Да се докоснем с нея до величавия дух на българите през 1912 г., избрахме това да стане в навечерието на 100-годишнината от Балканската война, заяви шефката на архива Зоя Начева в присъствието на шефа на Държавната агенция архиви доц. д-р Мартин Иванов и заместникът му Бойко Киряков.
Нашата армия печели по онова време невероятни победи, а за стане нашата изложба тук, получихме подкрепата на подполковник Димитър Кацаров, чиито служители ни помогнаха да пренесем 350 килограмовата експозиция, заяви още Начева, благодарение на чиито ентусиазъм експозицията остава в Смолян до май. А училища от цялата смолянска област вече дават заявки да я видят.
Заради сърцатите хора в архива, намерихме средства тази занемарена зала да получи нов облик, призна пък доц. Мартин Иванов в присъствието на Митко Севов от Регионалното управление архиви и шефката на Пловдивския архив Ели Попова. И отбеляза и новия проект, който Главно управление ще реализира идната година с получените в агенцията военни архиви.
През октомври ще създадем специален сайт, където да бъде почетена паметта на всички загинали българи. Ще го посветим на тяхната памет. И ще направим база данни само по името на вашия роднина - дядо или прадядо, ще се намерят биографични данни за него, дата на раждане и място на смъртта. За съжаление повечето от гробовете на българските войници тънат в забвение, напомни още доц. Иванов. Но даде един великолепен пример, че тази изложбата е символ на българската гражданска инициатива, т. нар. спомоществувателство, което сега е направила една българка в Америка. Надявам се в скоро време и у нас да стане привилегия на бизнеса да спонсорира библиотеки, читалища, музеи, защо не и архивите. Това ще бъде привилегия, не всеки ще може да бъде член на борда на Лондонската филхармония, там само определени лица се допускат, напомни още шефът на Държавните архиви.
А Иво Хаджимишев заяви, че ще направи дарение специално за архива в Смолян изложбата на фотографа Крум Савов. През 1906 г. той е заснел целия роженски събор, 350 негови стъклени плаки се съхраняват във ведомството на Начева, именно част от тях ще подбере Хаджимишев за експозицията, която стяга за идната година. Творбите на Савов са стигали чак до международна изложба в Лондон (1907 г.), напомнят историци.
От името на смолянчани екскметицата Дора Янкова благодари на талантливия българин и напомни, че той това лято направи всичко възможно да докара Мартин Кьонинг тук, за да сподели как песента на Валя Балканска е подбрана, за да се озове в космоса. Скромният Мартин Кьонинг си изкарва прехраната от писането на книги и не е богат финансово, но е богат по сърце, дух и талант, които дава за другите, напомни Янкова. И благослови новоремонтираната зала, която с новата градска среда на парка се отваря към хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар